Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bryssel: Över 300 skadade i terrordåden

Över 30 personer har dödats och över 300 skadades när självmordsbombare slog till mot Bryssels tunnelbana och mot stadens största flygplats. Hotnivån har höjts till högsta möjliga och flygplatsen är alltjämt stängd. Terrorgruppen IS har tagit på sig dåden. Följ direktrapporteringen här.

Annons

Explosionen i tunnelbanan inträffade mitt under rusningstid vid tunnelbanestationen Maalbeek, ett par hundra meter från EU-kommissionen och ministerrådet, enligt AFP. Tunnelbanan evakuerades snabbt.

Terrorgruppen Islamiska staten tar på sig bombdåden i Bryssel, uppger Reuters.

Tre svenskar skadades i terrordåden i Bryssel. En av dem, en kvinna, är allvarligt skadad, uppger UD för TT.

– En svensk kvinna befinner sig på sjukhus, enligt uppgift allvarligt skadad, säger Johan Tegel, t f presschef hos UD.

Ytterligare en svensk, en man, är enligt uppgift lindrigt skadad och vårdas på sjukhus. En tredje svensk, också man, är lindrigt skadad och inte på sjukhus. UD står i kontakt med anhöriga, säger Tegel.

Explosionen uppges ha krävt 20 dödsoffer och över 100 skadade. Videofilmer från ögonvittnen visar människor som leds ut genom kolsvarta och rökfyllda tunnlar.

Tv-bilder visar svart rök som stiger upp ur stationen och personalen vid EU-kommissionen uppmanas att hålla sig inomhus eller stanna hemma, rapporterar Reuters. All kollektivtrafik i Bryssel har stängts, meddelar myndigheterna. Belgiens kriscenter uppmanar människor att "stanna där ni är", rapporterar Reuters.

Uppgifterna kommer efter att två explosioner inträffat på Bryssel-flygplatsen Zaventem, som tros ha orsakats av självmordsbombare. Minst 14 människor dödades i flygplatsattacken och 92 skadades, enligt den belgiska räddningstjänsten. Åtminstone en av de två explosionerna där ska ha varit ett självmordsdåd.

Enligt tidningen Het Laatste Nieuws berättar vittnen om att skottlossning först hörts i avgångshallen och därefter "skrik på arabiska". Strax därefter inträffade två explosioner.

Enligt belgiska medier ska det röra sig om två explosioner, som skedde i flygplatsens avgångshall.

– Jag hade rast när jag hörde och kände en kraftig explosion — härifrån ser vi över avgångshallen och vi såg en plym av rök komma ut, säger Niels Caignau, som jobbar på flygplatsen, till VRT, enligt BBC.

– Fönstren är helt krossade. Människor flydde ut i panik. Det ser inte bra ut, säger han.

Polis i Belgien gick på tisdagseftermiddagen ut med bilder på tre män som syns på övervakningsbilder från flygplatsen. Man efterlyser en man som syns i vit jacka och hatt på bilderna.

Enligt den belgiske federale åklagaren är det sannolikt två självmordsbombare som syns på fotot från flygplatsen. Den tredje personen på bilden eftersöks nu av polisen.

– Det finns ett foto av tre män som tagits på Zaventem flygplats och det är möjligt att två av dessa genomförde självmordsattacker, medan den tredje söks av oss, säger statsåklagare Frederic Van Leeuw, och tillägger att den "tredje misstänkte" sågs springa från flygplatsen, rapporterar Reuters.

Två bröder pekas av Belgiens statsåklagare ut för att ha genomfört bombdåden. Men en tredje misstänkt är fortfarande på fri fot.

– Den tredje personen är på fri fot. Han lämnade sin väska, som innehöll den största bomben, som exploderade senare eftersom den var så instabil, säger Belgiens statsåklagare Frederic Van Leeuw vid en pressträff enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt ett uttalande från åklagarmyndigheten gjordes på tisdagen fynd i en lägenhet i distriktet Schaerbeek i Bryssel. En sprängladdning som hittats ska bland annat ha innehållit små spikar.

"Utredarna hittade också kemikalier och Islamiska statens flagga".

Anna Benson, en svensk författare, säger till Aftonbladet att hon var på plats när taket framför henne rasade in när det exploderade på flygplatsen.

– Det är hur mycket blod som helst här, säger hon till tidningen.

Hon klarade sig utan skador och berättar att hon såg taket rasade in.

– Jag såg precis hur de bar in 40 bårar. Det är hur mycket blod som helst och massor av skadade.

Bryssel har levt under förstärkt säkerhet ända sedan attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris i januari 2015. Sedan dess övervakas viktiga byggnader och områden av beväpnade militärpatruller.

Säkerheten stärktes dessutom ytterligare efter terrordåden i Paris i november — då flera av gärningsmännen var belgiska medborgare.

Så sent som i förra veckan varnade den belgiska regeringen för att det funnits uppgifter om hotande attentat.

Svenska Utrikesdepartementet uppmanar svenskar i Bryssel att kontakta sina anhöriga.

"Bryssels flygplats Zaventem är evakuerad och stängd efter ett antal explosioner på morgonen den 22 mars 2016. Stadens katastrofplan har nu aktiverats.

Tillfarts- och påfartsvägarna till Bryssel är stängda för närvarande.

Svenskar i Bryssel uppmanas att kontakta sina anhöriga."

UD har upprättat ett telefonnummer för alla frågor om anhöriga på plats i Bryssel, som är 08-405 92 00.

Tidslinje om dåden i Bryssel (Uppdaterad tisdag 19.06)

Minst 25 personer har dödats vid två terrordåd i den belgiska huvudstaden Bryssel. Detta har hänt:

Två sprängladdningar detonerar i avgångshallen på Zaventemflygplatsen i Bryssel strax före klockan 8 på morgonen. Åtminstone den ena sprängladdningen utlöstes av en självmordsbombare. Minst elva personer dödas och 88 skadas, däribland en svensk man som får glassplitter i armen. Vittnen berättar att skottlossning först ska ha hörts i avgångshallen på flygplatsen.

En och en halv timme senare detonerar sprängladdningar vid tunnelbanestationen Maelbeek mitt under rusningstiden. Åtminstone 15 dör och 55 skadas, enligt tunnelbaneoperatören STIB. Stationen ligger bara ett hundratal meter från EU-kommissionen och ministerrådet i Bryssel.

All kollektivtrafik i Brysselområdet ställdes in och myndigheter uppmanar människor att "stanna där ni är".

Vid 16-tiden på tisdagen talades om ett tiotal döda på Zavantem och runt 20 personer vid Maelbek.

Flera medier rapporterar att sprängmedel hittats på flygplatsen. Flera räder genomförs på olika platser i Belgien på tisdagskvällen.

Statsminister Stefan Löfven fördömer dådet som han kallar "en attack mot det demokratiska Europa". Belgiens premiärminister Charles Michel beskriver dagens händelser för "en svart dag för Belgien".

Belgien sätter in 225 soldater för att förstärka bevakningen i Bryssel. Frankrike kallar in 1 600 extra poliser för att stärka bevakningen vid gränser och kring järnvägsstationer.

Även vid svenska flygplatser förstärks säkerheten, men den svenska terrorhotsnivån ligger kvar på tre på en femgradig skala och förändras inte, uppger Säpo.

Är du eller känner någon som är i Bryssel just nu? Hör av dig till LT med dina kontaktuppgifter på [email protected] eller ring på 08 550 921 31.

Terrorhotnivån på högsta nivå

En vecka efter terrordåden i Paris i november höjdes hotnivån i Bryssel till maxläget fyra, vilket bland annat innebar att alla skolor i huvudstaden stängdes, att konsertsalar och biografer höll stängt, liksom tunnelbanan och ett stort antal affärer. Först efter fem dagar vreds hotnivån ner till läge tre igen.

Nivå tre har rått sedan dess, trots diskussion om en höjning så sent som i förra veckan då belgisk polis drabbade samman med islamistiska terrorister vid två tillslag i Bryssel. Vid det andra tillslaget, i fredags, greps en av gärningsmännen från Paris-attackerna, Salah Abdeslam.

– Vi har haft uppgifter ett tag om att en attack snart skulle kunna inträffa i Bryssel och i Belgien, varnade utrikesminister Didier Reynders i fredags.

Belgien har höjt terrorhotnivån till den högsta nivån efter dagens dåd i Bryssel, uppger inrikesminister Jan Jambon enligt AFP.