Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brotten mot äldre måste upp i ljuset

Annons

En av sex äldre utsätts för brott varje år. Notera varje år.

Rapporten kommer från Brottsförebyggande rådet. Uppenbart har många som lever på brott numer funnit att lura, attackera, trakassera och skrämma skiten ur gamlingar bokstavligen är som att skjuta på en sittande fågel. 

Och de här brotten accelererar. Och det går snabbt. Brotten mot de äldre sker på samhällets alldeles för tysta bakgård. De kriminellas framfart har verkligen satt många usla stenar i rullning, och vad de förstått är att här finns det lättplockade pengar. Polisen är hopplöst på efterkälken.

Telefonsamtal från en yngre ”släkting” i penningknipa är vardagsmat. Telefonsamtal från ”Banken” är numer också något som utspelas varje dag. ”Hantverkare” som ska kontrollera, ”sjukvårdare” ska kolla någonting annat och sammantaget har de lärt sig att det är ohyggligt lätt att lura personer där den höga skröpliga åldern spelar dem i händerna.

De äldre har en betydligt högre sårbarhet, är mycket skörare och de som ringer på dörren och ”är törstiga” har förstås helt rätt. Det är enkelt att lura äldre. Förbaskat enkelt.

Många ligor återkommer ständigt för att plocka pengar av äldre. För att det är så lätt och enkelt.

Och detta eskalerar runt om i vårt samhälle. Värst är de som med våld slår sig fram. Tabut verkar ha gått hädan, de är alltmer vanligt att misshandla de oftast försvarslösa gamlingarna. Är man tillräckligt vaken är det lätt att bli sömnlös. För att inte tala om de gamla som slocknar.

Många ligor återkommer ständigt för att plocka pengar av äldre. För att det är så lätt och enkelt. ”Ögat bakom ryggen” när de använder betalkort påvisar att något är fundamentalt fel hos bankerna.

Och det är nu dags att våga tala om allt detta. För det är så behäftat med dagens sanning att den här äldre generationen tycker att de inte ska föra det som hänt vidare. De tar på sig skulden själva märkligt nog.

Våldet mot äldre är ofta synonymt med någon som är ”släkt” och exempelvis vill ha snabba pengar. Andra är de utländska inresande ligorna (de rör sig över hela Europa) och så ungdomar som inte drar sig för att nyttja sitt monstruösa fysiska övertag.

Kulturellt är också många äldre så funtade att ”man ska lita på folk” ofta står inskrivet i rullorna. Man tror gott om människor.

Lättlurade med andra ord. Man tror inte att folk verkligen är så här ondskefulla. Naivt i dagens hårda ljus.

Anders Hammarlind

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare