Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brottaren som laddar för EM med OS i sikte

Om två veckor åker han till Bulgarien för att ta guld i U23-EM – men siktet är högre ställt än så. I ett gammalt garage i Huddinge när Daniel Soini drömmen om ett OS-guld.

Det luktar ingenting. Varken svett, liniment eller tigerbalsam. I det väl undangömda gamla garaget i Flemingsberg i Huddinge, tar Daniel Soini ett smidjebälte om 17-årige brorsan Erik, som snart kastas mot brottarmattan. I slutet av januari blev Erik fyra på senior-SM. Storebror tog guld i 71-kilosklassen – hans första på senior-SM.

– Klart det var skönt, men jag blev inte jätteglad. Jag brukar alltid tänka att siktar man på guld i senior-SM – visst kan man väl göra det – men jag siktar i alla fall längre än så, säger Daniel Soini och berättar att en rad guld från junior-SM och Nordiska mästerskapen finns samlade i en soppåse hemma i Östertälje.

För 21-åringen verkar det bara finnas en medalj som skulle få en särskild plats i hemmet.

– Drömmen är ju att vinna OS-guld, så förmodligen i Tokyo 2020 då. Siktet är inställt, säger Soini och fortsätter:

– Egentligen måste jag väl bli bättre på allt till dess. Men jag har det mesta: tekniken, känslan och bra kondition. Det är fysiken som saknas lite, jag är inte jättestark men man växer väl lite till innan det är dags för OS.

Han började med sporten redan som femåring. Då i Liljeholmshallen för Spårvägens brottningsklubb.

– Det var pappa som tog med mig. Jag fastnade i princip direkt, det var kul och när jag sen började tävla så fick jag mersmak. Pappa är ju inte brottare, så egentligen är det kanske lite konstigt att jag hamnade här. Men här är jag i alla fall, säger Daniel Soini som i dag tävlar för Huddinge brottningsklubb.

Tittar man ner i den där soppåsen hemma i Östertälje skulle man hitta fem guld från junior-SM, två från NM och ett guld från senior-SM. Det där senaste hade han hoppats skulle ge en plats i den EM-trupp som i helgen tävlade i Riga, Lettland.

– Jag hade ändå lite förhoppningar om att få åka med på senior-EM och trodde väl att SM-guldet skulle räcka, men så blev det lite ändringar på grund av att det är OS-år. De som ska till OS-kvalen behöver få en tävling innan dess.

I slutet av mars åker han i stället på U23-EM i Ruse, Bulgarien. Förra året blev det ett bragdartat U23-silver i Polen.

– Jag har ju blivit ett år äldre, så chanserna bör ju ha ökat. Förhoppningsvis blir det guld, säger Daniel Soini som just nu ligger i hårdträning inför mästerskapet.

– Det blir väl 20–25 timmar träning i veckan. Jag har några extrakilon som jag behöver bli av med innan invägningen, skrattar han.