Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brott som inte existerar

Det blev fullsatt när advokat Elisabeth Fritz i går kväll föreläste om brott som ­inte existerar i de svenska lagböckerna.
Det handlar om de hedersrelaterade brotten.

Stadshuset fylldes i går, kvinnodagen till ära, av en mängd föreläsare, utställningar, teater, musik och film. När det var dags för advokat Elisabeth Fritz, som är specialiserad på hedersvåld och hedersmord, att föreläsa på samma ämne blev snabbt alla sittplatser upptagna.

Någon paus under det två timmar långa föredraget var aldrig aktuellt. I stället fick åhörarna följa med in i många av de brottsmål som Elisabeth Fritz engagerats i sedan hon 1992 träffade en kvinna som fick henne att överge affärsjuridiken och i stället inrikta sig på de hedersrelaterade brotten.

Hon nämner flickorna som är livrädda för att bli bortgifta på sommarsemester i det forna hemlandet, flickor som faller från balkonger och de unga homosexuella pojkarnas kamp.

– Men vi är urdåliga på att uppmärksamma den stora gruppen, de vuxna kvinnorna, som utsätts för hedersrelaterade hot och våld bara av den anledningen att kvinnan vill skilja sig. Det här är ett betydligt större problem än vad vi har siffror och statistik på, säger Elisabeth Fritz.

Och ämnet engagerade. Många ville mot slutet ställa frågor, och flera visade sin ilska mot det beteende som Fritz beskrev under kvällen.

– Ja, jag blir arg. Men det är bra att hon belyser de här problemen, konstaterade Margareta Helldén som tillsammans med Katarina Sjölander som kom till föredraget i Södertälje efter att tidigare på dagen ha lyssnat till Gudrun Schyman i Stockholm.

Att det blev en heldag i kvinnornas tecken var ingen slump. De båda menar att kvinnors ställning i Sverige är väldigt viktig, men vill gärna också se det ur ett bredare perspektiv.

– Varför gör vi inte mer åt kvinnors situation i världen? reflekterar Katarina Sjölander innan hon och Margareta Helldén skyndar till bussen.