Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brott mot mänskligheten ska bekämpas

Det är alltid de svagaste i samhället som får ta de största smällarna i krig. När diktatorn Saddam Hussein föll uppstod kaos. Terrorister och islamister tog ut sin revansch på den ”kristna västvärlden” genom att fördriva landets kristna assyrier på flykt. Sharialiknande lagar infördes. De kidnappade, våldtog och tvingade kvinnor att bära slöja. De dödade präster och biskopar. Familjer slogs i spillror.

Uppemot en miljon urinvånare flydde hals över huvud. I dag finns det uppemot 150 000 assyrier/syrianer/kaldéer i Sverige och även en del yazidier. Många av dessa hade hellre stannat kvar i sitt hemland i stället för att tvingas fly.

Regeringen har heller inte visat något intresse av att hjälpa Ninevehslättens urinvånare att få sin frihet

Före invasionen av Irak fanns närmare 1,5 miljoner kristna i landet, i dag är de färre än 300 000. Ska de stanna kvar behöver de internationellt stöd:

1) Erkänn Islamiska statens folkmord. Efter att terrororganisationen IS utropade sitt kalifat i juni 2014 slutade Mosuls kyrkklockor att ringa, för första gången på 1 600 år, Sinjar intogs och Ninevehslätten tömdes på sina urinvånare. Liberalerna har som ett av få partier i riksdagen erkänt IS folkmord på yazidier och assyrier. Även EU har erkänt dessa folkmord, till skillnad från de svenska regeringspartierna. Regeringen har heller inte visat något intresse av att hjälpa Ninevehslättens urinvånare att få sin frihet, så som den exempelvis gjort för en annan av Mellanösterns minoriteter: palestinierna.

2) Ge minoriteterna självstyre i sina hemområden. Sedan IS besegrades har människor som tidigare flytt kunnat återvända till Ninevehslätten och Sinjar. Nu måste återvändarna få skydd mot nya attacker och möjlighet att bygga sitt samhälle starkt igen, i en demokratisk anda. Det är hög tid att assyrier får självstyre på Ninevehslätten och yazidier i Sinjar under internationellt beskydd.

3) Vi vill även att svenskt bistånd genom direktstöd riktas till utsatta minoritetsgrupper i Syrien och Irak. I dag är dessa länder så farliga och korrupta att minoriteter inte får ta del av bistånd. Om de utsatta människorna och minoriteterna ska överleva på sikt måste de ges egenmakt. Därför bör svensk bistånd gå till organisationer som endast jobbar mot dessa grupper.

Brott mot mänskligheten måste alltid bekämpas. Det är samtidigt viktigt att värna etniska och religiösa gruppers mänskliga rättigheter. Därför har Liberalerna länge drivit på för att Sverige ska lyfta frågan om minoritetsskydd i Irak i såväl FN som EU.

Robert Hannah (L)

riksdagsledamot

Ninos Maraha (L)

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel