Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brodern tvingades betala Josefs skuld

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Skuldsatte Josef klarade inte av att betala – då krävde nätverket hans bror på pengar. Brodern betalade 120000 kronor innan han vände sig till polisen.

På tisdagen fortsatte rättegången mot Södertäljenätverket. Åklagarnas sakframställan gällde utpressningarna och människorovet. Ett av offren är enligt åklagarna, Josef, som under flera år suttit fast i lånekarusellen i Södertälje och jagats av privata ockerutlånare.

Josef hade bland annat lånat 150000 kronor av en företagare i Södertälje och 200000 kronor av en annan utlånare – lån som inte finns på papper. Av det första lånet hade Josef återbetalat 120000 kronor, av det andra 40000 kronor.

Men i december 2009 ledsnade företagaren på Josef och sålde enligt Josef den återstående skulden på 30000 kronor till Bernard Khouri, nätverkets ledare.

– Men nu krävde Bernard Khouri honom på 150000 kronor utan att räkna in att Josef betalat 120000, säger kammaråklagare Björn Frithiof.

Josef blev rädd när han hörde att Khouri övertagit skulden och att skulden växt. Han kontaktade då en äldre man, som enligt polisen haft en central betydelse vid flera utpressningar i Södertälje – den i dag häktade 58-åringen.

58-åringen kom överens med Josef om att göra upp en avbetalningsplan på 7000 kronor i månaden. Enligt åklagarna agerade 58-åringen som mellanhand och tog emot pengarna och gav dem vidare. Betalningen pågick från den 28 december 2009 till den 8 januari 2011.

Men i början av januari 2011 sålde även den andre utlånaren sin skuld till Khouri. Josef fick nu en månad på sig att betala 200000 kronor.

I detta läge vände sig Josef till polisen och gick under jorden.

Då krävdes Josefs bror på pengarna. En dag besökte en person ur nätverket brodern och räckte över en mobiltelefon.

Rösten i luren var från Libanon. Samtalet spelades in av polisen.

”Du känner igen mig, säg ej mitt namn, jag har bara två ord, du måste förstå mig direkt! Du har två dagar på dig att hämta din bror, och du ska hämta honom till en man i Södertälje. Om du inte kan hämta honom inom två dagar så måste du betala 200000 till mig”.

Brodern protesterade och sade att han inte hade med saken att göra. Då lade personen i Libanon på.

Enligt Josefs bror var det Khouri som talade. Han blev skräckslagen, befarade att han och hans familj skulle utsättas om han inte betalade. Även andra personer inom nätverket tyckte att det var fel att Josefs bror skulle betala, men man fullföljde ändå utpressningen.

Brodern sålde familjens lägenhet i Syrien och betalade 120000 kronor till nätverket. Sedan fick han nog och sökte skydd hos polisen.

I dag fortsätter rättegången och då är Josefs bror även en av åklagarnas vittnen i åtalet kring dubbelmordet. Dessutom är ett antal av de personer som befann sig i Oasens lokaler kallade till rätten för att vittna om de dramatiska händelserna som skedde på klubben i samband med de tre morden.

FOTNOT: Josef är ett fingerat namn