Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Britterna bör stanna kvar i unionen

Uppgörelsen mellan EU och Storbritannien vid det senaste toppmötet innehåller tillräckligt med reformer för att premiärminister David Cameron ska kunna rekommendera sina landsmän att rösta ja i folkomröstningen kring landets EU-medlemskap den 23 juni.

Annons

I överenskommelsen ingår att Storbritannien inte ska omfattas av principen om en allt mer integrerad union från och med nästa fördragsändring, att EU-länder som inte har euron måste respekteras när eurosamarbetet fördjupas, att Storbritannien ska kunna dra i en så kallad nödbroms om landet anser att antalet arbetande EU-migranter som får arbetsrelaterade bidrag blir så högt att välfärdssystemet hotas, att ett lagförslag presenterat av EU-kommissionen kan skrotas om minst 55 procent av de nationella parlamenten anser att det strider mot subsidiaritetsprincipen och att EU ska arbeta för att öka konkurrenskraften och ha en aktiv och ambitiös handelspolitik.

Storbritannien är trots allt angeläget om att undvika att hamna i den kyla som associeringsländer som Norge och Schweiz befinner sig i. Som medlem i EU kan man påverka de beslut som fattas gällande gynnsamma frihandelsavtal, avregleringar på den inre marknaden, med tillgång till över 500 miljoner konsumenter i unionen och så vidare. Som EES-medlemsländer, är det bara att rätta sig efter vad EU-länderna beslutar.

Men än är Storbritanniens framtid inte avgjord. Opinionsundersökningarna visar att det är väldigt jämnt mellan ja- och nej-blocken och det blev inte precis mindre spännande när Camerons partikamrat tillika Londons populäre borgmästare Boris Johnson nyligen anslöt sig till dem som vill lämna unionen.

Cameron och Johnson spelar ett högt spel med sitt land, cyniskt motiverat av att försvara sina egna karriärer.

Den av de två partirivalerna som förlorar i folk-omröstningen kommer med allra största sannolikhet även att behöva avgå. Lösgör sig Storbritannien från EU finns även risken att Skottland bryter sig ur landet för att självständigt ansluta sig till EU.

Därmed hotas hela Storbritanniens existens av den euroskepticism som Cameron varit med om att underblåsa.

Folkomröstningen handlar inte bara om det brittiska medlemskapet utan om hela EU:s stabilitet och välstånd.

Utan Storbritannien skulle EU utan tvekan bli fattigare, svagare och mindre konkurrenskraftigt. Dessutom skulle EU förlora tyngd ur en geopolitisk aspekt på den globala arenan.

EU:s 28 medlemsländer står inför många gemensamma utmaningar som bäst löses med en stark och ansvarstagande union.

Inget land kan ensamt bekämpa den växande terrorismen, internationella brottsligheten, den globala uppvärmningen, eller ge skydd åt de miljoner människor som flytt det krigshärjade Syrien. Inget land kan heller ensamt bemöta Ryssland som allt mer växer till en stormakt.

Dessutom har Storbritannien sedan länge varit en viktig koalitionsvän till Sverige, där vi med gemensamma krafter verkat för fler frihandelsavtal mellan EU och andra länder, en fortsatt avreglering av den inre marknaden och en EU-budget med framtidsinriktade prioriteringar och mindre jordbrukssubventioner. Utan Storbritannien skulle Sverige få det betydligt tuffare att få igenom många av sina intressen i Ministerrådet.

Inför folkomröstningen kommer jag att kampanja med mina brittiska liberala kollegor på Storbritanniens gator för att få britterna att stanna i unionen.

För i globaliseringens tid är ensam inte stark, ensam är faktiskt bara ensam.

Europaparlamentariker

Cecilia Wikström (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel