Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brinner en bil varannan kväll i Södertälje

Bilbränderna ökar kraftigt i år. Strax över 50 fordon har brunnit sedan nyårsnatten – nästan ett fordon varannan natt. I Hovsjö har väktare kallats in för extra bevakning.

Räddningstjänsten har fått rycka ut på drygt 100 bilbränder om året de senaste fem åren i Södertälje.

Men statistik som LT tagit del av visar att bränderna ökat kraftigt i år. Sedan första januari har 54 fordon – personbilar och motorcyklar – satts i brand. Natten till onsdag brann ytterligare två bilar, då i Blombacka.

– Det är ett ganska högt värde. Vi vet inte varför det ser ut så. Det har en tendens att gå lite i perioder, det här kan vara en våg som ebbar ut senare, säger Anders Edstam, vice brandchef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Hovsjöborna har varit särskilt utsatta. Den senaste månaden har det brunnit 15 gånger i området. Senast i tisdags, tre bilar samma natt. LT möter Salwan Sabry när han parkerar sin bil några meter från en utbränd BMW.

– Visst är jag rädd när jag parkerar här. Men det finns inte alltid lediga platser, man måste parkera här. Telge Bostäder måste ordna fler platser, säger han.

Han kom till Södertälje och Hovsjö för ett år sedan. Salwan trivs i området men förstår inte varför det bränns så många bilar.

– Jag vet inte. Kanske det är så att man är i bråk med någon annan.

Några hundra meter längre bort ska Faez Kasha just köra till jobbet i Liljeholmen. Han är trött på de ständiga bilbränderna.

– Det är fel att de gör det. Men jag vet inte om det blivit värre.

Både Anders Edstam och andra LT pratat med slår fast att en majoritet av bränderna är anlagda. Risken finns att bilförsäkringen blir dyrare för de boende men det varierar beroende på vilket försäkringsbolag man har.

Anders Edstam pekar främst ut tre skäl till varför folk bränner bilar:

– En del är ren skadegörelse, likt att ha sönder en busskur. Sedan finns det försäkringsbedrägeri och det finns illasinnade gärningar, att man inte gillar personen som äger bilen. Efter oroligheterna i Hovsjö på skärtorsdagen med stenkastning och bränder kallades väktare till området för att patrullera tätare.

– Om vi ser vilka tider och platser det brinner på, kan vi hålla väktare i närheten. Sedan kan polisen dirigera bilar till området, utifrån sina prioriteringar, säger Åke Martinsson, säkerhetssamordnare Södertälje kommun.

Men det verkar inte räcka? Det brann fler bilar efter det.

– Vi kan inte stoppa bilbränderna helt, med de här resurserna.

För några veckor sedan parkerade Faez Kasha på Granövägen, samma natt som det brann.

– Jag jobbar till sent, och det är svårt att hitta platser. Men vad ska man göra?

Trots bränderna – inga riktade insatser

Väktare skickas ut akut för att dämpa oroligheterna. Men några riktade insatser pågår inte i Hovsjö.

Sedan två år tillbaka har kommunen ihop med polis och räddningstjänst en gemensam databas. Målet är att snart kunna se trender och arbeta mer brottsförebyggande.

– Det kan vara början på ett förvarningssystem. Skadegörelse kan indikera att något är på gång. Vi måste hitta ett sätt att göra bedömningar för att prioritera resurser till områden, säger Åke Martinsson, säkerhetssamordnare Södertälje kommun.

För att få bukt på bränderna i Södertälje pekar Martinsson på andra, mer långsiktiga åtgärder som nattvandring, fokus på områden med låg socioekonomisk standard och mer resurser till skolorna.

– Skolan måste lyckas med sitt uppdrag och måluppfyllelse. Om alla barn går ut skolan med komplett betyg kan det påverka det brottsförebyggande arbetet.

Har brunnit 54 gånger i år

Hittills under 2016 har 54 fordon brunnit i Södertälje kommun.

Det är en klar ökning. Förra året brann 22 fordon under motsvarande period.

Flest bränder i år har skett i Hovsjö och Ronna.

Så här många bilar brunnit de senaste fem åren:

2015: 110

2014: 107

2013: 95

2012: 86

2011: 100

Källa: Södertörns brandförsvarsförbund