Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brevet som skakar om assistanshärvan

Som LT rapporterat tidigare försöker någon via brev påverka inblandade i assistanshärvan: ”... du och NN måste ändra en del i det ni sagt”, skrivs till en av dem.

– Det här är mycket allvarligt och är en del i den systemhotande brottsligheten som bland annat går ut på att påverka rättsprocessen, säger Johan Thornberg, biträdande chef för polisens Aktionsgrupp Stockholm, som hållit i assistansutredningen och den myndighetsgemensamma Södertäljeinsatsen.

LT har nu kommit över minst tre brev som skickades ut till inblandade personer i assistanshärvan, vilket LT tidigare rapporterat om. Att döma av texternas utformning verkar de vara riktade mot personer som har nära anhöriga i stort behov av assistans och som själva jobbar som assistenter åt sina anhöriga.

Brevmottagarna tycks själva vara åtalade för grovt bedrägeri, misstänkta för att ha tagit emot pengar då deras anhöriga tidvis varit utan assistans.

I polisförhör kan de ha gjort vissa medgivanden, som att de inte jobbat alla timmarna som uppgetts i tidrapporterna till Försäkringskassan. Medgivanden som den anonyme brevskrivare anser att de ska modifiera vid rättegången.

Exempel:

”Jag har följt hela polisutredningen väldigt nära och för att jag känner er sen många år tillbaks genom mina föräldrar som ni haft många gemensamma intressen ihop förr om åren. Jag måste säga att du och NN måste ändra en del i det ni sagt.”

Och lite längre ner:

” ... Ni måste tala om att ni kommit överens med Araben att natt-timmarna är gjorda på riktigt av dig ... men PGA att ni inte vill ha andra människor i ert hem, så gjorde ni så, och kom överens om det ekonomiskt på sidan om, precis som han sagt i förhöret.”

Innebörden i det senare är att förmå personen att vid rättegången säga att den inte ville att andra skulle sköta om sonen eller mamman, och att personen själv tog på sig ansvaret och fick pengar för hela assistansen enligt uppgörelse med en av huvudmännen.

Poängen tycks vara att framställa det som att brukarna fått vård men inte av de assistenter som angetts i tidrapporterna till försäkringskassan.

Brevskrivaren hänvisar till Örebrodomen där flera åtalade i en liknande härva friades med motiveringen att det inte gick att bevisa att brukarna där inte skulle ha fått assistans. Domstolen friade med motiveringen att assistansen utförts men av andra än de som uppgavs på tidrapporterna.

Breven skickades ut strax innan rättegången inleddes den 10 september och rubriceras av polisen som övergrepp i rättssak.

– Vi tittar nu på detta ur olika vinklar, säger Thornberg.

Mottagarna av breven har ännu inte vittnat i rättegången.