Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bränt rör fick hela Sverige att stanna

Strax före klockan ett blev det mörkt. Tågen stannade, bostäder blev utan värme, butiker var utan larm och industrierna stannade. Men Södertälje var inte ensamt – hela Sverige stod still.

I LT:s utgåva den 28 december 1983 går det att läsa om det stora strömavbrottet som inträf fade dagen före och lamslog hela landet.

Orsaken till felet låg hos Hamra transformatorstation i Enköping. Där hade nämligen en frånskiljare överhettats och förstörts. Detta medförde att strömmen inte kunde levereras från kärnkraftverken i norr till storförbrukarna i söder.

– Det är ytterst allvarligt att ett så litet fel kan få så omfattande följder, sa energiminister Birgitta Dahl.

Efter en timmes avbrott började strömmen återvända till vissa delar av landet men vid sextiden på kvällen var fortfarande tio procent av Sverige utan ström. Södertälje kommuns

växel gick varm.

Folk var oroliga över julmaten, tvätten i tvättmaskinen, bulldegen i ugnen och en kommuninvånare krävde ström till sin nya tv-apparat. Hos sjukhuset i Södertälje gick reservgeneratorer i gång och likaså hos polisen, brandkåren och Scania men hos nya Igelstaverket upphörde fjärrvärmen.

Tusentals pendlare fastnade på tåg och mellan stationer och fick ledas till närmaste vänthallar. Larmcentralen fick ta emot 25 larm om att personer fastnat i hissar och i centrum gick folket runt utanför varuhusen, banker och butiker för att bli insläppta igen.