Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandstationen på väg att rivas

Tänk vad gamla bilder kan berätta. Denna bild visar hur det såg ut på den tomt där gamla Rådhuset nu ligger sedan 1982.

Det sydöstra hörnet av kyrkogårdsmuren kan ge vägledning vid orienteringen. Den byggnad vi ser under rivning är den som kallades för Gamla brandstationen.

Vanligtvis är det framsidan av byggnaden, den mot Stora torget, som förevigats på foton och mer sällan gårdssidan.

Hela huset med vinkelbyggnaden mot Gästgivaregatan målades om under den tid då Kooperativa föreningen hade en försäljningslokal där. Det är därför vi ser huset i en relativt fräsch färg.

I vänstra bildkanten skymtar det hus fram som låg vid Gästgivaregatan och som inrymde Söderbergs bilfirma före citysaneringen.

Inför denna stora stadsomvandling hade man rivit de andra byggnaderna som ingick i brandkårens tomtområde. Under rivningar är det vanligtvis ganska skräpigt ut och det vi ser är inget undantag.

Men man utnyttjade en del av den friställda ytan till uppställningsplats för lottkiosker som användes under veckohelgerna i samband med torghandeln.

Vi minns särskilt den röda lottkiosken som gjorde reklam för märket Luxus och stod för vinsterna av kaffe. Om vi minns rätt var det Hakonbolaget, vilket senare kom att ingå i ICA-koncernen, som saluförde märket men vi har glömt vilken förening det var som sålde lotterna.