Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandskydd i radhus ska nu kontrolleras av räddningstjänsten

Efter den senaste tidens bränder ska Södertörns brandförsvar nu inventera brandskyddet i radhus. Räddningstjänsten har också fått större befogenheter att utöva tillsyn av brandskyddet.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Flera radhuslängor har drabbats av kraftiga bränder, senast i helgen när radhus i Hovsjö i Södertälje drabbades. Nu planerar Södertörns brandförsvar att göra besök i området för att sen kunna rekommendera fastighetsägarna vilka säkerhetsåtgärder de kan vidta, skriver SVT Södertälje.

– I radhus generellt har vi haft stora problem och det ser vi på de bränder som har varit. Ser vi att det är för dåliga radhus eller konstruktioner så kan vi då göra en tillsyn och kräva vissa åtgärder, säger Bo Björklund, brandingenjör på Södertörns brandförsvarsförbund till SVT.

En dom som ger brandförsvaret ökade befogenheter att utöva tillsyn över brandskyddet i radhus föll 2014 i förvaltningsrätten i Uppsala. Sedan dess kan fastighetsägarna föreläggas att åtgärda sitt brandskydd, om det inte sker kan vite utdömas. Brandförsvaret kunde tidigare bara rekommendera fastighetsägarna att förbättra sitt brandskydd.

– Det är jättebra att vi nu kan ha möjlighet att göra den här inventeringen och se statusen på de radhus som finns i våra områden, säger Bo Björklund, brandingenjör på Södertörns brandförsvarsförbund.