Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandman startar podd om Södertälje

En podd för att förbättra bilden av Södertälje? Varför inte, tänkte journalisten Trausti Evans och gör nu verklighet av det.

Efter nästan 20 år i brandkåren var det dags för Trausti Evans att pröva någonting nytt – men han hade ingen aning om vad.

– En kompis sa till mig, varför inte journalistik? Jag tänkte direkt på Aftonbladet och tänkte nej, men så frågade min kompis mig vilka som skrivit alla samhällsböcker jag läser och det är ju oftast journalister.

Så journalistik fick det bli. Han tog tjänstledigt från Räddningstjänsten i Södertälje och började sin tre år långa utbildning på Södertörn.

Lokaltidning, tv och radio finns i Södertälje, men varför inte en podd? Den tanken slog Trausti Evans och planerar nu att starta ”Täljepodden”. Där kommer han att intervjua en person från Södertälje i varje avsnitt. Hans före detta klasskompis Anton Kylbäck producerar podden.

– Alla mina vänner som kommer hit för första gången säger alltid ”Södertälje är ju faktiskt rätt fint”. Alltid. Varför är bilden av Södertälje så dålig?

Med sin podd vill han hjälpa till att krossa bilden som utomstående har av Södertälje och hjälpa till att medverka till en bättre bild.

– Syftet är att lyfta fram personerna i stan, visst att vi kanske har problem i Södertälje, men det har väl alla? Som brandman får jag träffa mycket människor och

människor i Södertälje är bra.

På det temat har de därför valt ut sin första gäst med omsorg – Björn ”Favela” Ödman.

– Björn är en symbol för det. Jag är lite sugen på hans uppväxt i Södertälje, hur var han?

Trausti Evans är själv uppvuxen i Järna och flyttade sedan till Södertälje. Han pratar varmt om Södertälje och pratar om en hemmakänsla han bara har här.

– Jag har flyttat i korta perioder och det är tydligt att det här är en bra plats. Jag får någon form av känsla och trygghet när jag är här och det har kommit mer med åren.

Historier och berättande är ett intresse som vuxit fram hos Trausti Evans på senare tid och det är en av anledningarna som lockar honom till att starta ”Täljepodden”.

– Att få in en gäst och berätta en historia, det har gjort mig ”hooked”.

Tror du att din bakgrund som brandman kan hjälpa dig i podden?

– Det kan nog hjälpa mig att få gäster eftersom mitt nätverk är stort men det kommer hela tiden vara en sekretessgrej. Jag måste hålla isär rollen som brandman och journalist.

Tanken är att podden ska komma ut varannan vecka och första avsnittet släpps i morgon.

– Vi är peppade, nu måste jag bara visa Anton runt i Södertälje.

Journalist och brandman med samhällspassion

Namn: Trausti Evans.

Ålder: 39, inte ett år till.

Bor: Rosenlund.

Yrke: Brandman och nyutbildad journalist.

Intressen: Musik, basket och samhällsfrågor.

Favoritmusik: Väldigt blandat, det går i perioder.

Favoritpodd: ”Värvet” men det finns många andra som är bra. Jag tror att jag gillar ”Värvet” eftersom att jag vill vara lite som programledaren Kristoffer Triumf. Han låter så oredigerad och han säger att han aldrig gör någon research.

Tips till andra som vill starta podd: Vem som helst kan göra det. Vi har byggt en liten studio men en mick är det enda som behövs.