Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra bit kvar till Sveriges bästa skola

Som tidigare anställd i Nykvarns kommun och verksam som lärare under 30 år i Nykvarns skolor kan jag inte låta bli att dela med mig av följande reflektioner och frågor.

Hur kan det komma sig att en kommun med så höga ambitioner för skolan ändå ligger på sjätte plats från slutet bland Sveriges alla 290 kommuner när det gäller kostnad per elev? Till och med långt under genomsnittet. Kan detta vara en orsak till att lärartätheten per elev, även den, är långt under snittet i Sverige?

Anmäl text- och faktafel

När jag pratar med kollegor som antingen arbetar kvar eller hoppar in och vikarierar på framför allt Turinge- och Lillhagaskolan blir bilden av situationen för lärare och elever långt ifrån positiv.

Det känns tråkigt och deprimerande att höra om lärarflykten, långa och många sjukskrivningar och bristen på behörig personal. Varför vill inte lärare stanna i kommunens skolor och varför är arbetssituationen så tung att man sjukskriver sig?

Detta leder till många onda cirklar och belastar den ”friska” personalen onödigt mycket. Nöjda, kompetenta och friska lärare är A och O för att eleverna ska må bra och kunna inhämta kunskaper.

Alarmerande är också att till exempel nyanlända barn utan språkkunskaper inte får möjlighet att på ett värdigt sätt få lära sig svenska och integreras i skolans värd. Borde inte Nykvarns kommun med sin goda ekonomi ha råd med ett tvålärarsystem på lågstadiet? Det fungerar mycket bra i Södertäljes skolor.

Är ni politiker någonsin ute i verksamheten och samtalar med skolledning och personal?

I medias rapporter om Nykvarns skolor framhålls ofta de goda resultaten, behörighet till gymnasiet, höga rankningssiffror och lärarnas kompetens. Och styrande politiker ler och slår sig för bröstet!

Tyvärr ligger den bilden väldigt långt ifrån den jag ofta får från skolans värld i Nykvarn. Är ni politiker någonsin ute i verksamheten och samtalar med skolledning och personal?

Det känns väldigt konstigt att bilder från verkligheten skiljer sig så mycket från den vi ser i media. Varför satsar inte Nykvarn mer pengar på skolan (lokaler och personal) om detta enligt kommunstyrelsen är ett prioriterat mål!? Sjätte plats från botten är inte meriterande.

En sista undran från en mormor med barnbarn i förskoleåldern är: När blir Lillhagas förskola klar att tas i bruk så att Furuborgskolan kan användas till de skolbarn den är byggd för?

Pensionerad Nykvarnslärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare