Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsinbrotten behöver fortsätta minska

Antalet bostadsinbrott i Södertälje kommun var klart lägre i juli i år jämfört med samma månad förra året, rapporterade LT i onsdags (1/8). Anledningen tros vara att en georgisk och en chilensk stöldliga i Stockholmsområdet greps i maj. Det är visserligen för tidigt att med säkerhet avgöra ifall detta är ett trendbrott eller en tillfällighet. Men det finns en del som tyder på att minskningen av inbrott kan vara en följd av ett förändrat arbetssätt hos polisen.

En del av de stöldligor som pekats ut kommer från Georgien. Som Sveriges Radio rapporterade om i söndags (29/7) så har svenska polisen nu ett långtgående samarbete med polisen i Georgien, en del i samarbetet är att en person från den georgiska polismyndigheten är stationerad i Stockholm.

Resultatet har blivit att brottsligheten därifrån har minskat tydligt, enligt polisen. Polisen vill nu se liknande samarbeten med kollegor i andra länder. Eftersom internationella stöldligor bedöms stå för cirka hälften av alla bostadsinbrott i Sverige finns det mycket att vinna på samarbete över gränserna.  

Polisen måste därför få resurser för att klara upp fler bostadsinbrott.

Ett problem i kampen mot bostadsinbrott, oavsett om de begås av inhemska eller utländska gärningsmän, är att väldigt få brott klaras upp. Endast fyra procent av alla bostadsinbrott klarades upp 2016, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). När det gäller lägenhetsinbrott i Stockholms län var det endast 1,5 procent av fallen som klarades upp. Brå sammanfattar de kriminellas syn på bostadsinbrott med att “upptäcktsrisken ses som liten och vinsterna är förhållandevis stora.” Fler bostadsinbrott behöver med andra ord klaras upp. Det är ett av skälen till att polisens ansträngda läge är ett problem. Göran Landvall, nationellt sakkunnig för bostadsinbrott vid Polisens nationella operativa avdelning, säger i en intervju om bostadsinbrott med Sveriges Radio att grova våldsbrott tär på polisens resurser. Polisen måste därför få resurser för att klara upp fler bostadsinbrott.