Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj lampor för ljusets skull

Den mörka årstiden kräver tända lampor i våra hem, men ljussättningen är viktig året om. Ljusdesigner Torbjörn Eliasson delar med sig av sina bästa tips.

Annons
Lampor hänger ofta med länge. Välja därför gärna en med klassisk design.

När vi svenskar handlar lampor kommer vi sju av tio gånger hem med en som vi enbart köpt för att den är snygg, inte för att den har rätt funktion. Men när vi väl köper belysning är det en långsiktig investering.

Torbjörn Eliasson är ljusdesigner och bokaktuell med ”Belysningsboken – så ljussätter du inomhus”, och det är han som berättar om våra lampvanor.

– Vi slänger extremt sällan lampor. Det är därför man hemma hos medelålders par med utflugna barn kan se barnlampor i taket i rum som numera är arbetsrum eller gästrum. Man tänker helt enkelt att ”den lyser, alltså är den bra”.

Med tanke på just vår ovilja att göra oss av med de lampor vi har föreslår Torbjörn Eliasson att vi ska investera i ett ”startpaket” med fem lampor, förslagsvis när vi flyttar hemifrån, men det är förstås aldrig för sent att uppgradera sin belysning.

Men startpaketet räcker inte för ett helt hem. Enbart vardagsrummet kräver i regel åtminstone fem olika armaturer. Knepet för att bestämma hur dessa fem ska se ut är att lista de olika funktioner som finns i rummet. Den sociala mötesplatsen kring soffan, den mer ljuskrävande läshörnan, förvaringen i form av bokhyllan, den dekorativa funktion som tavlor på väggen har och så vidare. Sedan ljussätter man varje funktion för sig, med rätt typ av lampa och ljusstyrka.

En bra tumregel är att lampor med textilskärmar sprider ljuset medan plåtlampor riktar det. Det innebär till exempel att det är en dålig idé att hänga en rund rislampa över matbordet eftersom den inte riktar ljuset ned mot bordsskivan utan sprider det i hela rummet.

– Man ska också tänka på att en möbel kan ha flera ljusfunktioner. Bokhyllan kanske har en vitrindel med infälld belysning, och om man lämnar lite plats mellan böckerna ryms även en bordslampa med svagt sken på något hyllplan. Variationen är en av nycklarna till den goda ljussättningen, säger Torbjörn Eliasson.

Som ljusdesigner arbetar han med allt från privata hem till offentliga miljöer som sjukhus, och dessutom med utomhusmiljöer som parker och gaturum. När det handlar om nybyggda villor kommer han in tidigt i processen, innan elen är dragen, för att hjälpa till att planera placering av infälld belysning, uttag och brytare. I äldre hus utgår han från familjens behov och rummets funktioner för att nå samma mål: en ljussättning som man mår bra i, men egentligen inte märker.

– När vi först kommer in i ett rum skannar ögat omedelbart av det och omedvetet försöker vi finna någon form av trygghet i den nya miljön. Ett väl ljussatt rum ger den tryggheten, vi trivs helt enkelt. Sedan behövs någon form av symbol för ljuset också, och det är där de snygga lamporna kommer in. När den funktionella ljussättningen fungerar kan man absolut satsa på en fin lampa som egentligen inte ger så mycket ljus men som är dekorativ, vilket också är en funktion.

Slutligen ska man enligt Torbjörn Eliasson inte glömma den andra delen av ljussättningen – avskärmning! Att sitta och arbeta framför en dator vid ett söderfönster kan sommartid vara helt hopplöst eftersom ljusinsläppet är så starkt. Då handlar ljussättningen i första hand om att skärma av onödigt ljus så att arbetsplatsen fungerar. Ljussättning handlar mycket om att tillgodose olika specifika behov, och det är också genom arbetet som Torbjörn hittar nya idéer.

– Jag är en nyfiken person och älskar att ”labba” runt, att testa mig fram på olika sätt. Jag har jobbat mycket med med ljussättning i Ikeas varuhus. De har mätt hur mycket förändrad ljussättning kan påverka besökarens rörelsemönster. Där handlar det om kommersiell problemlösning, men jag använder samma typ av lösningar i hem för att skapa trivsel. Problemlösning är inspirerande!

MARIA SOXBO/TT

i fokus. Vill man framhäva en detalj i sitt hem kan man bokstavligen rikta ljuset på den. Hos Torbjörn Eliasson har en vacker tegelvägg hamnat i fokus.
Att ljussätta sitt hem handlar om att skapa en slags trygg och ombonad känsla i rummet.
Det är ingen risk att man missar den lekfulla konsten i Torbjörn Eliassons hem.
Köket är ett av de rum som bör prioriteras när man ska ljussätta. Enligt Torbjörn Eliasson gör en arbetsbelysning över köksbänken och en trivsam belysning över matplatsen att det blir roligare att både laga och äta maten.
Toaletten är ett rum där man vill kunna variera mellan ett mjukt och ett mer tydligt ljus. Se till att båda finns.
Avskärmat. I arbetsrummet är en skrivbordslampa A och O. Den ska helst kunna riktas åt olika håll. Torbjörn Eliasson har dessutom placerat sitt skrivbord så att inte solen speglar sig i datorskärmen.
Taklampan Jamie från Ellos Home, 799 kronor.
Läslampa Cato från Mio, 2 195 kronor.
Sänglampa från House­doctor, 1 198 kronor.
Plafond Captain från By Rydéns, 2 350 kronor.
Arbets­lampa Aröd, från Ikea, 449 kronor.

Fem lampor att ta med genom livet

1. Lampa över matbordet. Den ska rikta ljuset nedåt och sprida ut det över hela bordsytan. Utgå från funktionen, och välj en snygg och tidlös design.

2. Läslampa. En golvmodell med ljus som går att rikta efter behov. Har den textilskärm kan man dessutom byta ut skärmen för att förnya inredningen utan att behöva köpa en ny lampa.

3. Sänglampa. Gärna vägghängd och riktbar så att den ger bra ljus om man vill läsa i sängen.

4. Plafond. I hallen vill man sällan ha en hängande lampa om man inte har väldigt högt i tak, eftersom det är lätt att den är i vägen när kläder ska på. En plafond som både riktar och sprider ljuset utan att ta plats är perfekt.

5. Arbetslampa. En bordslampa som ger tillräckligt ljus vid läxläsning eller annat arbete är en bra investering. Flytt- och riktbar så att den kan justeras beroende på vad man ska göra.

Mer läsning

Annons