Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Börja bygg bort bostadsbristen

 Liberalerna och Alliansen lämnade bostadssamtalen som statsministern bjöd in till. Efter månader av förhandlingar stod det klart att regeringen inte vill ha en blocköverskridande överenskommelse med skarpa förslag som löser bostadskrisen.

Enligt Boverket bor 94 procent av Sveriges befolkning i en kommun där det råder bostadsbrist. Av Sveriges 290 kommuner säger 240 att de har för få bostäder – en fördubbling på tre år.

Liberalerna tog tidigare fram ett program för att möta det stora bostads-underskottet.

Vi var självkritiska och omvärderade vår politik för att kunna möta behovet av 700 000 nya bostäder fram till 2025.

Och under de blocköverskridande överläggningarna lanserade allians- partierna förslag på ett 30-tal reformer inom såväl det ekonomiska området som på plan- och bygg-sidan.

Vi utgick ifrån att minoritetsregeringen var pragmatisk och redo att vända på alla stenar för att lösa bokrisen. I stället har det bara blivit små justeringar av en icke fungerande marknad. Ska det krävas en ny bostadskris likt den på 1990-talet för att inse allvaret?

De rödgröna har inte gjort någon nämnvärd positionsförflyttning när det gäller mångmiljardsubventioner, strandskydd, bullerregler, privatbostadsuthyrning eller bygglovsfrågor. Detta trots varningar från experter, stigande priser och oändliga hyresköer.

De förslag man sökt nå enighet kring har mest handlat om vissa regellättnader och nya utredningar. Vi talar här om fastighetsskatter och marginella förändringar av uppskovsreglerna, men mest av allt statlig subventionspolitik.

Regeringen har inte ens varit beredd att tillmötesgå de tillkännagivanden som riksdagen redan gjort kring bullerregler och ägarlägenheter. I stället för att luta sig mot alliansen har man låtit Vänsterpartiet kvarstå i samtalen och därmed diktera villkoren.

Styret i Rosenbad har en akut brist på bostadspolitik och landet har en akut brist på bostäder. Det Sverige behöver är därför en rejäl reformagenda.

Liberalerna och alliansen kommer därför att ta initiativ till förändringar som gör skillnad. Strandade samtal och bristande ambitioner är skäl nog för oss att lägga fram fler åtgärder – inte färre – som liberaliserar svensk bostadsmarknad.

gruppledare

Mats Siljebrand (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel