Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bördig mark måste fredas

Drabbas av en smärre chock när jag ser Kilenkryssets vräkiga anslag om projektering och byggnation på 600 000 kvadratmeter bördig jordbruksmark utmed E4:an mellan Järna och Södertälje.

Har klimattoppmötet i Paris i färskt minne och en känsla av att det brådskar med att gå från ord till handling såväl lokalt som globalt för att klara 1,5-gradersmålet.

I samtal med projektutvecklare Michael Gerhardsson motiverar han exploateringen med att jordbruk ändå läggs ned på löpande band i Sverige, så en åkerlapp mindre spelar väl ingen roll? En argumentering som i sin absurditet lika gärna skulle kunna appliceras på jakt på utrotningshotade djurarter, där en jägare säger att eftersom andra jagar tiger spelar det väl ingen större roll om jag också fäller en?

Jag tänker att politikerna i den S, V och MP-ledda kommunen ändå måste kunna ge en bättre förklaring av exploateringsbeslutet.

Men i samtal med miljönämndens ordförande Patrik Waldenström (MP) får jag den uppseende-väckande informationen att kommunen sålt marken utan att bygglov beviljats och att bebyggelse på odlingsbar mark enligt miljöbalken är olaglig utom vid expropriering då stora samhälleliga infrastrukturprojekt som till exempel järnväg planeras.

Waldenström sade också att beslutet klubbats i rekordfart och att han känt sig starkt kritisk till detta.

Det visar sig också att Kilenkrysset äger mycket annan mark, bland annat vid Almnäs som bättre skulle lämpa sig för byggnation och där produktiv åkerjord inte skulle behöva tas i anspråk. Tydligen har oppositionspartierna ställt sig ogillande till det hela och yrkat på vidare utredning av frågan.

I dagsläget förmår Sverige inte själv att föda sin egen befolkning och om vi menar allvar med en omställning av samhället med avsikt att klara 1,5-gradersmålet och trygga miljön för framtida generationer kan vi inte, som gröna Konsum i Järna, importera färsk entrecote från Australien.

Vi måste värna vår egen inhemska produktion av livsmedel och till det hör självklart fredande av jordbruksmark från exploatering och bebyggelse.

Järna

Alrik Williams

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel