Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borde kyrkorådet avgå?

I veckan som gick meddelade domkapitlet i Strängnäs stift i sin dom att kyrkoherden i Järna-Vårdinge pastorat förlorat rätten att verka som präst. Enligt domen har kyrkoherden brustit som chef och ledare samt har haft ett privatliv som står i strid med det avlagda prästlöftet.

Anmäl text- och faktafel

Vi är dock många som inte tror att problemen i pastoratet upphör med att kyrkoherden skiljs från sin tjänst. Ett lika stort ansvar har det kyrkoråd som tillträde vid årsskiftet efter det senaste kyrkovalet.

Kyrkorådet under ledning av kyrkorådets ordförande Lasse Wiklund och vice ordförande Susanne Bergström har drivit i genom ett stort antal beslut som orsakat pastoratet både ekonomisk skada och åsamkat lidande hos personalen. Detta har uppmärksammats av både fackliga företrädare och huvudskyddsombud. LT har tidigare skrivit artiklar om detta.

Biskopen i Strängnäs stift, Johan Dalman, påbörjade i augusti en specialvisitation av pastoratet. Resultatet av denna presenterades i förra veckan inför personal och förtroendevalda. Mötet bevakades även av LT. Biskopen påtalade i visitationstalet att ledningen hade brustit inom flera områden.

Frågan som nu måste ställas är om det verkligen är rimligt att gå vidare med nuvarande ledning i kyrkorådet? Eller borde samtliga förtroendevalda i kyrkorådet ställa sina platser till förfogande alternativt entledigas?

Det är frågor som pastoratets högsta beslutande organ kyrkofullmäktige, borde fundera över och ta ställning till.

Bekymrad församlingsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare