Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bojkotta all herrishockey

Jag harklar mig och säger högt: Jag bojkottar nu all herrhockey! På obestämd tid. Jag vill inte se, vill inte höra, vill inte läsa.
Jag gör ett aktivt val – ett politiskt ställningstagande.

Varför? Inte är det för att Tre Kronor tågade ut ur OS eller att SSK åter är i kvalserien.

Låt mig förklara. Varje dag diskrimineras jag. För att jag är född kvinna. Simone de Beauvoir hävdar i sitt mest kända verk Det andra könet att du inte föds till kvinna

utan blir det. Jag förstår vad hon menar men kan inte riktigt hålla med henne. Jag har aldrig försökt passa in i den föreskrivna könsroll jag förväntas rätta mig efter. Trots det diskrimineras jag i en värld där mannen är norm.

Kanske får jag skylla mig själv? Jag har valt att kliva in i den manligaste av världar, idrottens fantastiska universum. Men varför ska jag rätta mig efter någon larvig och förlegad könsnorm?

Under OS-kvartsfinalen Sverige–Slovakien ser jag könsnormen tydligare än tidigare – idrott är männens universum. I herrarnas kvartsfinal nämns inte en enda hockeybrud. Under damkronornas matcher dras det ständigt paralleller med herrhockeyn. Någon brud jämförs med en herrlirare och kommentatorn hasplar snabbt ur sig något i stil med: Det är ingen negativ jämförelse för honom. Det måste förtydligas.

Vi kvinnor är andra klassens medborgare, oönskade i den manliga idrottsvärlden. Det tänker jag inte acceptera. Jag tänker lyssna till de Beauvoirs ord och kräva min frihet. Jag tänker inte acceptera könsnormen.

Därför bojkottar jag herrhockey på obestämd tid.

Alva Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel