Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boendestödjare utsatt för våld: Assistansföretag kritiseras för missar trots varningstecken

Boendestödjaren blev offer för brukarens våld, trots att assistansföretaget borde vetat om säkerhetsrisken. Enligt arbetsmiljöverkets rapport hade 60 anställda redan lämnat uppdraget det senaste året efter hot och trakasserier.

En person gav sig med våld på sin boendestödjare i slutet av november 2017. Trots att arbetsgivaren, Bemanningsservice, varit medvetna om tidigare incidenter hos samma person. Under ett års tid ska även andra anställda blivit hotade, kränkta och trakasserade via sms och sociala medier av brukaren. Enligt Arbetsmiljöverkets utredning ska 60 personer tidigare ha avsagt sig uppdraget hos personen på grund av detta.

Efter incidenten i november påbörjade arbetsgivaren Bemanningsservice i Södertälje en utredning om arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket har också tittat på de anställdas arbetsmiljö och säkerhet och riktar nu kritik mot företaget.

Bemanningsservice får i beslutet till en början kritik kring den specifika händelsen. De bakomliggande orsakerna kring till våldshändelsen ska inte ha undersökts tillräckligt och företaget har därför inte tagit fram tillräckligt bra förebyggande åtgärder.

Utredaren menar också att rutinerna i företaget för rapportering och utredning och händelser med hot och våld mot de anställda inte är tillräckligt bra. Till exempel pekar man på de många händelserna innan överfallet som inte verkar lett till rätt åtgärder. Inte heller görs riskbedömningar kring våld- och hotsituationer på rätt sätt enligt Arbetsmiljöverkets beslut.

Att personalen inte har utbildningen kring de särskilda behov som företagets brukare har vilket kan leda till situationer med hot och våld som de inte kan hantera ser Arbetsmiljöverket också som en brist som måste åtgärdas.

Om företaget inte åtgärdar problemen kring arbetsmiljön kan Bemanningsservice tvingas betala ett föreläggande eller förbjudas att fortsätta med verksamheten.