Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende rasar mot ny ambulansväg

”Ogenomtänkt, katastrofalt och direkt farligt”. Så reagerar boende i området på att ambulanserna framöver kan komma att åka rakt igenom villaområdet för att komma till akuten.

För ett par veckor sedan fick boende längs Doktorsvägen bakom Södertälje sjukhus ett dokument i brevlådan med ett förslag till ny detaljplan för sjukhuset. De ombads komma med åsikter och Peter Söderlund, som bor i direkt anslutning till det nya tänkta ambulansintaget, reagerade direkt.

– Vi har för länge sedan pekat på trafiksituationen i området för att den har varit ohållbar och blivit lovade av kommunen att den ska ses över. Men i stället kommer det här förslaget som tillför ännu mer trafik till området, säger Peter Söderlund och tillägger:

– Vem som helst kan se att det kan bli direkt farligt.

I det nya förslaget för ombyggnaden av Södertälje sjukhus kommer akutmottagning och ambulansintag, som i dag ligger längs Rosenborgsgatan, att helt flyttas till andra sidan sjukhuset och i stället nås via en infart från Doktorsvägen.

Men de nya planerna har fått boende i området att reagera. De är mycket oroade över vad den nya färdvägen kommer att betyda för säkerheten, både för patienter, övriga trafikanter och inte minst gående och boende i området.

– Planen är utomordentligt dåligt underbyggd, säger Peter Söderlund.

Doktorsvägen via vilken ambulanser och annan akuttransport föreslås gå är en omkring tre meter bred lokalgata som redan i dag har en hel del trafik.

– Förutom de boende i området är det sjukhuspersonal som åker här för att komma till parkeringen. Sen ligger det dessutom två gruppboenden här dit det ofta går en hel del färdtjänsttransporter och skolskjutsar. För att inte nämna varutransporter och dylikt. säger Peter Söderlund.

Enligt förslaget ska det även byggas fler parkeringsplatser i anslutning till akutmottagningen vilket kan öka trafiken ytterligare.

– Om det sen dessutom ska tillkomma utryckningsfordon och de alla ska ta sig in och ut via de här smala lokalgatorna som inte erbjuder någon möjlighet för möte. Då vet jag inte hur man tänker, säger Peter Söderlund.

Och han är inte ensam. 78-åriga Margareta Thörnqvist i grannhuset har bott på Doktorsvägen hela livet och hon är inte heller imponerad av de nya planerna.

– Tror de att det inte åker några bilar här redan nu så vet de ju ingenting. De har mig veterligt aldrig gjort en trafikmätning här. Det är precis som om de struntar fullständigt i oss som bor längs vägen.

Planerna för sjukhuset är fortfarande i ett tidigt skede och att ses som ett diskussionsunderlag. Men det lugnar inte Peter Söderlund.

– Det gäller för oss att reagera starkt redan nu innan besluten fattas. För blir det så här vore det katastrofalt.