Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende rasar mot chockhöjda P-avgifter

Vid årsskiftet höjde kommunen hyran för flera långtidsparkeringar i Söder­tälje. Drabbade hyresgäster har hört av sig till kommunen och kräver en förklaring.

Det råder stor upprördhet bland grannarna på Oxbacksgatan. I början av december fick de ett brev där det framkom att hyran för deras parkeringsplatser höjs från 320 kronor till 700 kronor i månaden. Den nya avgiften började gälla från och med årsskiftet.

– I brevet står det att de accepterar kort uppsägning. Det verkar som att de vill ha marken till något annat. Jag vill ha en förklaring till det här, säger Pasi Oksman, en av ägarna till Musikaffär’n, som hyr flera parkeringsplatser i området.

Han får medhåll från grannarna.

– Kvadratmeterpriset är 30–40 procent dyrare för parkeringen än för min verkstadslokal som jag hyr. Och det är en uppvärmd lokal, säger Tomas Lindell, som bor i området.

Ett trettiotal parkeringsplatser har drabbats av den nya hyran. Annika Linde är verksamhetschef på Upplåtelser och tillstånd på kommunen. Enligt henne är hyreshöjningen en del av det nya parkeringssystemet som har införts under 2009.

– Vi håller på att gå igenom alla våra tomtmarker. Den här höjningen är en anpassning till priserna som gäller i området. Ska man parkera på gatan kostar det mycket mer, säger Annika Linde.

Men den ursäkten godtar inte grannarna på Oxbacksgatan.

– Det är som att jämföra hyresrätter med hotellrum. Det är ju inte samma sak,

säger Tomas Lindell upprört.

Några av grannarna planerar nu att säga upp sina platser.

– Är det verkligen skäligt att betala 700 kronor för en grusplan som de inte underhåller? säger Pasi Oksman och pekar på en av platserna längst in.

– Den här platsen har fungerat som snödepå några månader varje år. Det har

pågått i tolv tretton års tid. Under den tiden kan vi inte använda den alls. Ska vi betala 700 kronor för ingenting? undrar Pasi Oksman.

Men en uppfräschning är på gång, menar Annika Linde.

– Vi sitter just nu och diskuterar hur vi kan återinvestera pengarna som vi får in. Men exakt vad det innebär vet vi inte än.

Men hur kan ni kräva 700 kronor för en parkeringsplats som inte går att använda vintertid?– Om det visar sig att vissa parkeringsplatser inte är fullgoda så får vi kanske ta bort dem, svarar Annika Linde.

Läs mer i måndagens pappers-LT.