Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boel Godner: ”Jag hatar ebo”

Södertäljes kommunalråd Boel Godner har länge kämpat emot ebo-systemet som ger kommunen stora problem med trångboddhet.

I Södertälje finns inga anläggningsboende, men antalet asylsökande och flyktingar som bor i så kallat eget boende, ebo, har ökat kraftigt den senaste tiden. Både i Södertälje och i Sverige. Nästan 48 000 nyanlända i Sverige bodde i början av 2016 i ebo, eget boende, enligt Migrationsverkets statistik. Nästan dubbelt så många som i början av 2015.

Ökningen har gett Södertälje kommun stora problem med bland annat trångboddhet.

Enligt Sveriges radio räknar Telge bostäder i dag med att minst 3 000 personer i kommunen lever i trångboddhet.

– Jag är väldigt orolig för det eftersom det är ett högt flyktingmottagande i Sverige nu. Om alla kommuner hjälptes åt på riktigt och man hade en fördelning, då skulle det gå mycket bra, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) till Sveriges Radio.

Förutom trångboddhet anser kommunen att ebo leder till svåra förhållanden för familjer och att många barn får svårt att klara skolgången. I en rapport i höstas föreslog Boverket att rätten till ebo bör begränsas i vissa kommuner, men Boel Godner vill gå längre än så och avskaffa ebo-systemet helt.

– Ja, jag tycker det. Det är absolut viktigt. Jag hatar ebo. Varje barn jag ser som växer upp och som jag möter och som inte tror att den har någon framtid, det anklagar jag ebo för, säger Boel Godner i intervjun med Sveriges radio.