Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boel Godner: Därför utesluter jag ett samarbete med SD

Beata Milewczyk (SD) är förvånad över att Socialdemokraterna håller dörrar öppna till andra partier. Redan efter valet 2014 hade vi samtal med alla partier utom Sverigedemokraterna men landade till slut i att Miljöpartiet och Vänsterpartiet var de bästa alternativen för en stabil majoritet.

2016 sade jag i en intervju i Sveriges television att till och med samarbete med Moderaterna skulle kunna vara en sista utväg om det var nödvändigt för att utesluta SD från något som helst inflytande över politiken i Sverige och Södertälje.

Det finns två skäl till att jag ser det så. Det första skälet handlar inte alls om värderingar och ideologi, utan om ordning och reda. Det andra skälet handlar bara om värderingar.

Under den gångna mandatperioden har Sverigedemokraterna präglats av kaos kring sin förra ledare, Tommy Blomqvist, som nu lämnat partiet.

Samtliga som nu ingår i Sverigedemokraternas fullmäktigegrupp valde att bli aktiva i partiet under Blomqvists och Hanssons ledarskap.

Kring hans ledarskap stormade det hela tiden, redan från när han och Tommy Hansson, återlämnade en av kommunen hyrd lägenhet i Visby i ett oacceptabelt skick. Om dessa två politiker hade representerat mitt parti hade de fått lämna sina uppdrag omedelbart.

Samtliga som nu ingår i Sverigedemokraternas fullmäktigegrupp valde att bli aktiva i partiet under Blomqvists och Hanssons ledarskap. SD är det parti som oftast röstar olika i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, som oftast brister i närvaro, som har en kommunbudget med mest oseriös finansiering och så vidare.

För mig är det viktigt med ordning och reda i styrningen av en kommun. Om man bortser från värderingar och ideologi, är det viktigt att de partier jag samarbetar med tar det kommunpolitiska arbetet på allvar.

Men för mig handlar det också om värderingar. Det är viktigt att SD inte får inflytande på något sätt. SD är ett parti som ställer grupper i samhället mot varandra, till exempel genom att insinuera att ”svenskar” diskrimineras i sjukvården och att vi ”får välja mellan invandring och välfärd”. SD vill avskaffa modersmålsundervisning och göra skillnad på folk och folk när det gäller rättigheter i vårt land. SD låter i sitt partiprogram påskina att det finns ”nedärvda essenser” hos olika människor. SD vill begränsa asylrätten till att omfatta endast våra grannländer. SD vill begränsa aborträtten. De skiljer sig med dessa förslag inte bara från S utan från alla andra riksdagspartier.

Sverigedemokraterna har företrädare som hotat invandrare med järnrör, skrikit rasistiska ord till medmänniskor och som sagt att till exempel judar inte kan vara svenskar.

SD har också lagt rasistiska motioner i kommunfullmäktige i Södertälje. Ett exempel är ”Mångkulturellt bokslut” där man ville räkna ut vad invandringen kostar bland annat genom att redovisa kostnaden för brott som begåtts. SD utgår i motionen från att det är invandrare som begått alla brott man vill räkna på.

Mitt parti har helt andra grundvärderingar och en helt annan människosyn. Vi står för den enskilda människans frihet och för alla människors lika värde och lika rätt. Frihet, jämlikhet och solidaritet är våra ledord. En fredlig värld är endast möjlig med internationell solidaritet, samarbeten och handel över landgränser.

Jag och mina partivänner får varje dag bemöta lögner som sprids av en del av SD:s medlemmar och sympatisörer. Lögnen om att skolavslutningar inte får ske i kyrkan eller innehålla nationalsången, lögner om att vi inte vill ha kristna helgdagar och en del annat. SD:s ledning har inte gjort något för att stoppa detta vad vi vet. Ett parti som är sprunget ur rasism, som ställer grupper i samhället mot varandra och som trots mycket pengar i partistöd inte kan leverera ett seriöst budgetförslag för kommunen kan vi inte söka stöd hos eller samarbeta med.

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel