Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Böcker ska vårdas – inte kastas

Nu under sportlovet ordnas en hel del aktiviteter av olika slag för barn och ung. Det är toppenbra. Allt från skidåkning i Ragnhildsborgsbacken till att titta på när djuren matas på Torekällberget.

I Hovsjö bibliotek anordnas bok-OS och en av grenarna är "kast med liten bok". Men vänta nu – böcker? Sådana kastar man inte i någon påhittad sportgren, sådana är inte utbytbara mot diskusar eller ens stövlar. De är just böcker, skatter att ösa ur för förståelse och kunskap, empati och igenkänning, känslor och engagemang, förströelse och tröst.

Mellan bokpärmarna bjuds läsaren på inre bilder som stimulerar utveckling. Dessa har satts ihop av författare som kanske slitit med sitt verk i flera år. Nej, böcker varken bränner eller kastar man offentligt. Särskilt inte barn och särskilt inte sanktionerat av vuxenvärlden.

Visserligen handlar det, enligt uppgift från biblioteket i Hovsjö, om utsorterade böcker som inte längre ska lånas ut. Men det vet inte barnen.

Ingrid Sjökvist

författare och journalist, Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare