Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bob Wållberg saknar både vilja och idéer

Anmäl text- och faktafel

Först vill jag säga att jag inte är ute efter Bob Wållberg (NP) som person. Har inget emot honom och han kan vara både rolig och konstruktiv.

Men politik är att vilja. Och som kommunstyrelsens ordförande är man den politiske ledaren i en kommun. Då måste man vilja och det kan jag inte se att Bob Wållberg lyckas med.

När en nämnd som vård- och omsorgsnämnden under 2017 skriver två gånger till kommunstyrelsen i Nykvarn om det prekära läget inom särskilt boende för äldre så tar inte kommunstyrelsens ordförande ens upp ärendena på kommunstyrelsen dagordning.

Det är det jag menar är en skandal. Att man sedan markerar investeringsmedel i budget 2017 och 2018 är inte tillräckligt.

Trots att man markerat medel för investeringar i budget har man inte någon idé om hur man ska åstadkomma ytterligare platser i särskilt boende för äldre.

Kommunstyrelsens ordförande hanterar frågan som om den var en angelägenhet för hans enskilda företag. ” Vi kämpar med frågan” och ”Läget är känt sedan tidigare” är hans svar. Sanningen är att trots att man markerat medel för investeringar i budget har man inte någon idé om hur man ska åstadkomma ytterligare platser i särskilt boende för äldre.

När Lugnet byggdes ut senast för ett tiotal år sedan gjordes det med förutsättningen att förbereda för en komplettering. När det togs upp för tre år sen kom svaret att Boverket ändrat sina regler, att det skulle bli problem med byggnation när det bodde folk i byggnaden och att det saknades förberedelser för en påbyggnad.

Detaljplanen är inte klar, tidsplan för bygget är inte klar och det centrala är att någon diskussion om driftsform, om lokalerna ska ägas eller hyras inte är förd.

Vad har vi fått veta om detta egentligen. Snack bara snack. Att det i budget 2018 finns 20 miljoner kronor i investeringsmedel för Lugnet tycks bara vara en markering utan intention.

Läs Tomas Karlsson: I Nykvarn finns politikens tjuren Ferdinand

Nästa fråga, som aldrig diskuterats i kommunstyrelsen, är att man har kontakt med en privat aktör som i sitt önskade bostadsbygge kan erbjuda lokaler. Detaljplanen är inte klar, tidsplan för bygget är inte klar och det centrala är att någon diskussion om driftsform, om lokalerna ska ägas eller hyras inte är förd.

En lösning på kommunens problem med platser för äldre i särskilt boende ligger flera år in i framtiden. Under tiden blöder vård- och omsorgsnämnden genom ökade kostnader för köpta platser i andra kommuner. Problemet är här och nu.

Trots uppgiven kunskap om problemet och avsatta medel för nytt boende i budget 2018 finns ingen planberedskap från kommunledningens håll. Hur kan Bob säga att man har ”saker i pipeline” trots att det inte finns något som säger att man kan ha ytterligare platser i ett särskilt boende inom de närmaste åren och framför allt inte under 2019 som anges i investeringsbudgeten.

Min önskan är att kommunens revision utreder hela frågan om hur framställan om nya platser i särskilt boende för äldre har hanterats. Medborgarna har rätt att få veta sanningen.

Karl-Erik Johansson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel