Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blunda inte för kurdiska övergrepp

Under 1960- och 70-talen låtsades den svenska vänstern inte om, eller förnekade, de övergrepp och massmord som begicks i kommunismens namn i Sovjetunionen och Kina. Men verkligheten hann i kapp och historiens dom blev ohyggligt hård.

I dag är det i Mellanöstern som de värsta brotten mot mänskligheten begås. Nu liksom då är det vänstern som inte vill ta reda på sanningen.

Rapporteringen i svenska medier om inbördeskrigen i Syrien och Irak är ovanligt förenklad. Läsarna serveras en bild utan förankring i verkligheten och som tyder på ett bristande intresse från journalister att ta reda på sanningen. Ett kritiskt förhållningssätt till källorna måste alltid gå före eventuella på förhand bestämda uppfattningar om vilka som är goda och vilka som är onda.

När så inte sker blir den journalistiska berättelsen ensidig och partisk. Det mest aktuella exemplet är det villkorslösa militära stödet till den kurdiska regeringen i norra Irak (KRG) under förevändningen är att bekämpa Islamiska staten.

Incitamentet är säkert gott men frågan är om man vet vad som egentligen sker på marken.

I sin senaste rapport, som kom nu i veckan, skriver Amnesty: ”KRG:s styrkor verkar vara i spetsen för att med våld fördriva arabiska samhällen genom att förstöra hela byar i områden som har återerövrats från IS i norra Irak. Tvångsförflyttningarna av civila och den avsiktliga förstörelsen av hem och egendomar kan vara krigsbrott”.

Att glorifiera styrkor som kämpar mot IS resulterar i att brott mot mänskliga rättigheter inte uppdagas.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är en av de ivrigaste förespråkarna för militärt stöd till den kurdiska milisen YPG i Syrien. Att okunskapen är så utbredd kan inte bero på annat än dåligt underbyggd källkritik och en medveten eller omedveten tendens att vilja förenkla verkligheten. Troligt är också att våra beslutsfattare påverkas av de grupper i Sverige som stöder YPG och KRG, varav en del stormade in i riksdagen (december, 2015) och på TT:s nyhetsredaktion (januari, 2016) för att uttrycka sitt missnöje mot rapporteringen från konflikthärden.

Både KRG och YPG beskrivs ofta som socialistiska och feministiska, vilket passar bra in i en mediedramaturgisk bild där det alltid måste finnas goda och onda. Vad många missar är att i sin vilja att stå på ”rätt” sida i Mellanösterns inbördeskrig, blundar man samtidigt för alla de övergrepp som begås av ”rätt” sida.

ordförande LUF Södertälje

Kara Hermez

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel