Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bluffbrev sponsrar grova brottsligheten

Lantbrukare från Södertälje varnar tillsammans med polisen för bluffakturor. De har själva drabbats flera gånger av den organiserade brottsligheten som omsätter miljardbelopp.

Skogsägare och lantbrukare är några av dem som ständigt utsätts för bedrägeriförsök i Södertälje.

– Jag försöker avstyra det och tar ingenting på telefon längre. Bluffakturor skickar jag tillbaka och förklarar vad jag anmärker på, säger lantbrukaren Nils Söderberg.

Han medverkar i en informationsfilm som polisen gjort för att uppmärksamma problemet. Filmsnutten sändes i Anslagstavlan på SVT och kan ses på nätet. Polisen informerar där om att det är viktigt att bestrida felaktiga fakturor och anmäla det till polisen. Förutom att förlora pengar sponsrar de som betalar den organiserade brottsligheten.

– Det sker skjutningar och mord och sådant i spåren av det här, säger Anders Olofsson vid Polisens nationella bedrägericenter.

De flesta fakturorna är på ganska låga belopp, från några hundralappar till några tusen kronor. Men då det är många som drabbas, och betalar, rör det sig om miljarder kronor som den organiserade brottsligheten fick in bara under förra året.

– Till slut kanske det blir som i Neapel, att sophämtningen sköts av kriminella, säger Anders Olofsson.

En undersökning av Statens offentliga utredningar visar att var femte person har fått en bluffaktura. Men inte bara privatpersoner drabbas. Vart tredje företag och myndighet, domstolar, landsting och i princip alla kommuner får bluffakturor.

– I en studie av cirka 20 miljoner inbetalda bluffakturor var nästan 25 procent inom den offentliga sektorn, betalade med skattemedel, säger Anders Olofsson.

Han menar att många inom offentlig verksamhet och större företag tycker det är enklast att betala, för att det rör sig om små summor och det är för bökigt att bestrida.

– Vi menar tvärtom, det är deras plikt att inte betala.

Privatpersoner däremot betalar ofta för att de är rädda för inkasso, kronofogden och betalningsanmärkningar som det hotas med.

– I Södertälje kan det finnas många äldre som till exempel har kvar skog men inte ser sig själva som näringsidkare. De kanske inte förstår och bara betalar.

Som företagare gäller inte ångerrätten. Bluffakturorna kan därför föregås av ett telefonsamtal eller vara utformade som en registrering från Bolagsverket, där det nämns i förbigående att den som skriver under tecknar en tjänst.

– De ändrar hela tiden form och utformas av jurister, ekonomer och it-folk, förklarar Anders Olofsson.

Det är därför viktigt att öka kunskapen om att det finns mycket tid att ifrågasätta en faktura som är felaktig. Och det var för att nå ut till fler med informationen som polisen vände sig till lantbrukarna i Södertälje.

Så gör du när någon bluffat

Polisanmäl.

Bestrid fakturan. Enklast genom att skicka ett mejl där du förklarar vilken faktura som bestrids och varför. Mer information på www.bestrid.nu.

Din branschorganisation, Konsumentverket och polisen kan ge mer råd. En bestriden faktura får inte skickas till Kronofogden från Inkasso. De som kräver att få betalt kan själva kontakta Kronofogden, men oftast gör de ingenting efter att fakturan har bestridits.

Om Kronofogden får ett ärende där fakturan har bestridits lämnas det vidare till Tingsrätten.

Har du inte ingått ett avtal och bestridit fakturan skulle du nog vinna. Som privatperson eller enskild företagare kan du inte få en betalningsanmärkning innan det har fattats beslut om att fakturan inte var en bluff.

Källa: Polisen