Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blodbrist i länet på grund av influensa – nu behövs fler givare

Fler än vanligt tycks ha drabbats av influensa under årets första månader. Det påverkar landets blodlager – många av nivåerna är nu oroväckande låga, enligt Blodcentralen i Stockholm.

Blodcentralen vädjar till blodgivare inför påsk: "då det är flera röda dagar och många blodgivare är bortresta. Utan blodgivare stannar sjukvården", skriver Ge Blod i ett pressmeddelande.

Influensan tycks ha slagit till extra hårt i år. Enligt Folkhälsomyndigheten finns indikationer på att fler än vanligt har drabbats av influensa under början av året. Samtidigt har vinterkräksjukan inte nått sin topp ännu.

"På Blodcentralen i Stockholm hade vi i februari det lägsta antalet blodgivningar på många år. Nu hoppas vi att många blodgivare har möjlighet att besöka blodcentralerna runtom i Sverige inför påsk", säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig för Blodcentralen i Stockholms län och nationell talesperson för Ge Blod Kommunikation.

För att ge blod behöver man vara frisk. När många drabbas av influensa påverkar det blodlägret eftersom även blodgivarna är sjuka och blir borta under en tid. Blod som är en färskvara håller bara sex veckor.

"Blod behövs till patienter varje dag och behovet kan även öka snabbt och utan förvarning, till exempel vid en större olycka", säger Karolina Blom Wiberg.

geblod.nu kan man se aktuellt blodlager i länet.