Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blåste rejält för resenärerna när snälltåg passerade perrongen

Som ett lite försenat snälltåg ser vi ett sådant som passerar Östertälje station på väg mot huvudstaden.

Vi vill påpeka att förseningen gäller införande av denna bild och inte någon försumlighet från SJ:s sida. På den tiden gick detta rälsbundna fortskaffningsmedel som tåget och förseningar var sällsynta.

En ökad pendeltågstrafik har dock gjort att punktligheten har minskat men å andra sidan är turtätheten betydligt tätare så det jämnar ut sig (nästan). Dylika snabbgående tåg, som det på bilden, brukade sakta in något när de passerade denna station för att inte personer som stod på plattformen skulle dras med av luftsuget. Sådana incidenter hade inträffat i både Tyskland och Frankrike och SJ ville inte ha sådana fläckar i sina protokoll. Minnesgoda resenärer kommer dock ihåg att det blåste (och sög) ganska bra när snälltåg passerade.

Våra kunskaper om lok är begränsade och vi kan tyvärr inte ange vilket typ vi ser. Fotografen stod ganska långt ut på perrongen, nästan mot slutet i söder. På motsatt spår stod ett lokaltåg inne och resande verkar vara vända mot detta.

Plattformstaket verkar långt bort. Vi vill minnas att det inte var särskilt långt men gav gott skydd mot regn och snö, dock knappast vind. Den senare kunde vara ganska påfrestande när den kom i byar utifrån Hallsfjärden.

Pendeltågsstationen är flyttad ett stycke åt söder och är utsträckt och delar är fortfarande utan tak men sådant får man leva med. Till det positiva kan anföras att utrymmet för väntande och biljettkontroll håller emot vindarna söderifrån.