Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppade inte misshandeln – döms till fängelse

En man från Södertälje döms till ett års fängelse. Han var delaktig när en man misshandlades och rånades i sitt hem.
Själv slog han aldrig mannen, men tingsrätten menar att han borde ha stoppat rånet om han själv inte ville medverka.

Annons

Den 5 juni i år rånades en man i sitt hem i Västergötland. Förövarna var två män, 39 och 41 år, varav 41-åringen är bosatt i Södertälje.

Mannen i Västergötland har berättat att han var bekant med den ena mannen men aldrig hade träffat Södertäljebon förut.

De besökte honom kortvarigt i hans lägenhet, 39-åringen blev arg och misshandlade honom. Efteråt blev mannen bestulen på bland annat en dator, mobiltelefon och parfym.

Gav brottsoffret en ispåse

Nu döms båda till fängelse. Trots att brottsoffret har berättat att 41-åringen från Södertälje inte medverkade i misshandeln, utan tvärtom visade hänsyn genom att ge honom en ispåse, anser tingsrätten att han är medskyldig. Detta eftersom han inte gjort någon ansats till att stoppa misshandeln. Han har dessutom tagit med sig en machete och fällkniv från lägenheten.

Däremot får han ett lägre straff än kumpanen. Skaraborgs tingsrätt dömer honom till 1 års fängelse medan 39-åringen döms till 1,5 år.

Båda frias från en misstanke om övergrepp i rättssak. Enligt åtalet skulle de ha hotat mannen med kniv och sagt att han skulle få stryk om han "golade". Brottsoffrets uppgifter anses dock inte vara helt tillförlitliga, enligt tingsrätten.

Läs också [+]: Fru till före detta Södertäljepolis överfölls – hovrättsförhandling fick ställas in

Mer läsning

Annons