Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känd nynazist deltog i storbråket utanför Flamingo club – misstänks för våldsamt motstånd

En aktivist från den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen var inblandad i handgemänget utanför Flamingo club och misstänks nu för våldsamt motstånd. Det uppger tidskriften Expo. Mannen är sedan tidigare dömd för våldsamt upplopp i samband med den uppmärksammade attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i Stockholm 2013.

Annons

Bild tagen i samband med polisingripandet utanför Flamingo club där tre poliser skadades.

Tidigt på söndagsmorgonen den 22 januari utspelade sig ett större bråk utanför nattklubben Flamingo club i centrala Södertälje. Flera personer omhändertogs av polisen och anmälningar om våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och brott mot knivlagen upprättades.

Enligt polisen ska så många som 20-25 personer ha varit inblandade i bråket, i vilket tre poliser skadades lindrigt. En fick ett knytnävsslag i ansiktet, en fick hjärnskakning och en tredje skadade handleden.

Läs mer: Stort slagsmål vid krog i Södertälje – en till sjukhus

Senare kunde LT publicera vittnesuppgifter om att några av de inblandade i bråket skrikit nazistiska slagord som "hell seger" och "leve Malexander" i samband med bråket. Uppgifter som senare har bekräftats för LT av polisen.

Enligt vad tidskriften Expo erfar är en av personerna som deltog i slagsmålet utanför Flamingo club natten mellan lördagen och söndagen en 28-årig aktivist från nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Gruppen anses vara den våldsammaste nazistorganisationen i Sverige.

Läs mer: Uppgifter: Nazister inblandade i storbråket utanför Flamingo – skrek "leve Malexander"

Mannen dömdes 2013 till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp för den uppmärksammade nazistattacken mot ett demonstrationståg i Kärrtorp i södra Stockholm. Han har även åtalats, men frikänts, från våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman för en händelse i somras. 28-åringen misstänktes då ha slagit en polisman med sin sköld i samband med att aktivister från NMR rörde sig i centrala Stockholm.

Fakta Nordiska motståndsrörelsen och slagorden

NMR grundades 1997 och samlade veteraner från avsomnade Vitt Ariskt Motstånd, VAM.

Anses vara den våldsammaste nazistorganisationen i Sverige. Över hälften av aktivisterna är dömda för brott.

"Hell seger" är en översättning direkt från den tyska nationalsocialismen och betyder Sieg Heil. "Leve Malexander" syftar på det mord på poliserna Robert Karlström och Ove Borén som skedde i samband med jakten på tre bankrånare med koppling till nazistmiljön 1999.

Källa: Expo

Läs också: Nynazister sprider skräck i Järna och Nykvarn – lokalpolitiker: "Jag tror de kan vara farliga"

Flamingo club på Kaplansgatan i Södertälje.

Mer läsning

Annons