Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn-Åke tog med 35 kilo lego till krigszonen

Södertäljebon ger barnen i krisdrabbade Kabul en vardag.

Att leva mitt i ett krig. En stor korg vänds upp och ned. Legobitar väller ut över golvet och barnen kastar sig genast in i leken. Tidigare Södertäljebon Björn-Åke Törnblom tog helt sonika med sig 35 kilo lego i två stora resväskor när han för ett tag sedan reste ned till Afghanistan.

– De hade inga leksaker av det här lite pedagogiska slaget så jag slängde ut en fråga bland mina bekanta på Facebook och mindre än vecka senare hade jag fått ihop allt det här, säger Björn-Åke och slår ut med händerna.

– Tänk att svenska barn har lekt med dessa legobitar och nu får dessa tjejer och killar glädje av dem.

Vi befinner oss på Svenska Afghanistankommitténs, SAK:s, väldiga anläggning i Kabul. Låga byggnader sträcker sig över en halv kvadratkilometer stor yta, vackert omgärdad av snöklädda berg. Det är Hindukuschmassivet som bildar kuliss runt den afghanska huvudstaden. Vi sitter på organisationens personaldagis. Här kan barnen leka medan deras mammor arbetar. En minst sagt ovanlig inrättning i ett land som Afghanistan.

– Vi gör det möjligt för kvinnorna att kunna jobba. Dessutom vill vi att dagiset inte bara ska handla om ren förvaring, utan vara ett dagis som ett svenskt barn skulle känna igen sig i.

Björn-Åke Törnblom, som LT tidigare porträtterat, reser ofta och gärna till krigsdrabbade länder tillsammans med sin hustru Kicki. Medan andra reser till Mallorca på semester tillbringar detta par helst sin ledighet i Afghanistan.

Nu är Björn på plats i Kabul i några månader. Han har egentligen gått i pension men hoppar in och hjälper till på sin forna arbetsplats.

Klockan närmar sig lunch och Björn-Åke visar vägen till matsalen. I dag serveras potatis och spenatsås. De anställda äter gratis. Idén till en matsal med fri mat kom till för några decennier sedan som hjälp till de horder av afghaner som bodde i pakistanska flyktingläger och som hjälporganisationen lät arbeta hos dem. Hungersnöden var enorm.

– Ofta var detta deras enda mål på dagen.

Omtanken om de anställda visas på fler plan. SAK har personalbussar som säkert tar de anställda till och från jobbet, man erbjuder te och kaffe gratis, låter vagnen gå runt.

– Hela vår setup är lite som ett gammalt svenskt brukssamhälle. Vi värnar om personalen. Vi står för den sociala service som inte samhället kan erbjuda.

Det piper till av ett sms. SAK:s lastbilar med medicinsk utrustning har stoppats i provinsen Wardak, ett område som är styrt av talibaner.

Några gånger har lokalanställda kidnappats. Situationerna har lösts sig snabbt med hjälp av byråden, som ofta är väldigt måna om SAK. Organisationen har till och med fått officiella ursäkter när grupper insett att det var en SAK-anställd de har kidnappat.

Björn-Åke sadlade om mitt i livet. Fram till sin första tjänst i Afghanistan för 13 år sedan, arbetade han som konsult inom personalfrågor och bodde i Södertälje. Tanken på att jobba i krigsdrabbade länder väcktes när Björn-Åke och Kicki hälsade på vänner i Tanzania, mitt ute i ingenstans. Behovet av hjälp var stort.

– Det fanns ett enormt behov av att lära sig enkla saker. Jag insåg att man inte behöver vara läkare eller sjuksköterska. Det behövs också personer som lär ut hur man sköter ett kontor, bygger upp en fungerande förvaltning. En tid senare pekade min fru på en annons i tidningen och sa ”sök detta jobb.” Det var detta jobb på Svenska Afghanistankommittén.

Trots att han arbetade här då talibanerna styrde landet har Björn-Åke varken råkat illa ut eller känt sig hotad.

– Men det är klart att jag känner mig otrygg när det flyger in raketer rakt över Kabul.

Det smäller då och då. Första gången en självmordsbombare sprängde sig i luften satt Björn-Åke med några kollegor och fikade i trädgården. Självmordsbombaren satt i en lastbil full med sprängmedel tre kvarter bort. Ett dån som drar rakt genom ljudvallen. En tryckvåg som pressar revbenen mot ryggen.

– Tryckvågen var så kraftig att jag nästan trillade av stolen. Sedan en stor rökplym som reste sig över hustaken. Hela huset sänktes.

Vänskapen med afghaner är stor och mötena många. Han fascineras ständigt av afghanernas starka drivkraft och deras vilja att skapa en bättre framtid.

– I media beskrivs Afghanistan ofta så negativt och befolkningen på så själlöst vis, som vore de viljelöst boskap. Här har jag träffat så många eldsjälar, engagerade och kloka. Här lärde jag mig förstå att afghanerna är vanliga personer precis som du och jag. Skillnaden är att de har haft 30 år av krig att ta sig igenom. Hur hade man som svensk haft det om vi tvingats leva under samma omständigheter?

Fakta

Afghanistan är den största mottagaren av svenskt bistånd i år, 2013.

Svenska Afghanistankommittén, SAK, är Sveriges främsta biståndsaktör som är på plats i Afghanistan.

Hjälporganisationen har funnits i mer än 30 år och har 6 000 afghanska anställda. Organisationen genomför projekt inom hälsa, utbildning, rehabilitering av funktionshindrade och landsbygdsutveckling.

Organisationen har enormt gott rykte. Särskilt på de platser där SAK bedriver sin verksamhet är respekten och tilltron stor. Organisationens hemsida: http:// www.sak.se/

Björn-Åke Törnblom ansvarar för att hjulen snurrar kring det praktiska i hjälporganisationen Svenska Afghanistankommittén.

Han har bott 45 år i Södertälje men bor nu på en anläggning i de gamla kvarteren i Kabul, som inte blev förstörda i det afghanska inbördeskriget.