Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bizaca: "Vi tar ett guld till"

Toni Bizaca värvades till Kings sommaren 2012. Sedan föll allt på plats för laget. I kväll kan stjärnforwarden leda laget till det fjärde raka SM-guldet.

Sista träningen före den fjärde finalen. 33-årige Toni Bizaca springer längs trepoängslinjen och skjuter treor – mellan straffkasten.

– Man vet att det är final om ”Bizi” skjuter extra, säger Nick Spires.

Toni Bizaca gör sin fjärde SM-final. Han vet fortfarande inte hur det är att förlora en.

Och med 3–0 i matcher ser läget minst sagt gyllene ut.

– En perfekt position. Vi går för en till seger och att avsluta säsongen så som vi har spelat, säger Toni Bizaca, som trivs när matcherna blir större i slutet av säsongen.

– Självklart, alla väntar på det här. Alla lag vill hit. Och hela säsongen sliter man för att nå hit. Om man inte gillar det här, då vet jag inte varför man spelar basket.

Siffrorna antyder också att Bizaca presterar när allt ska avgöras. Sedan kroaten anslöt 2012 har Kings spelat 16 matcher i slutspel där serierna kunnat avgöra – och i dem har Bizaca snittat 18,7 poäng. Det är två fler än han har totalt sett i Kings.

Han skjuter också mer och effektivare, framförallt från tre – där Bizaca i avgörande matcher är uppe på 42,5 procent.

– Kanske är jag mer fokuserad i de matcherna. Undermedvetet vet man kanske att man måste ge mer – och pushar sig själv mer. I finalerna gör ingenting ont, även om allting gör ont. Men ibland är det inte bra att göra för mycket, om det går emot vad som är bäst för laget. Om man håller bollen för länge i stället för att ge den till någon annan. Det handlar om att läsa av spelet och att ha fokus, säger han.

Under säsongerna i Kings har powerforwarden flera gånger om klivit fram när laget behövt det som mest. Kanske mest minnesvärt: hans 31 poäng på 33 minut-er i den sjätte finalen 2014 – i just Norrköping.

– Bizaca är den som kan vinna matcher för oss. Som kan förändra matcher. Med sin offensiva talang kan han ändra vilken match som helst. Han är en vinnare, säger Kingscoachen Vedran Bosnic.

Så här långt i finalserien har Norrköpings defensiv lagt mycket fokus på att stoppa Bizaca, vilket i sin tur har öppnat för Skyler Bowlin att snitta 23,7 poäng i serien. Men efter en 13 poäng i match ett och två gick han loss för 22 senast.

– Jag trodde verkligen att jag skulle ha under tio poäng i den här serien. Adnan Chuk överspelar alltid mot mig. Jag väntade mig att sätta mer screener och inte vara så inblandad offensivt. Så jag blev överraskad förra matchen att jag fick så många skott, kanske var det därför jag missade så många. Jag var helt oförberedd på det. Men jag måste ta dem, säger forwarden.

Blir det ett nytt SM-guld i kväll – räkna då med att Toni Bizaca som vanligt kommer att vara tungt involverade.

Vad han kommer att tänka där ute? Ett leende sprider sig över ansiktet när han först låter svaret dröja.

– ”Vi tar en till”. Det blir aldrig tråkigt.

Läs även: Expertpanelen: Det är Norrköpings chans

Läs även: Supporterrusningen till finalen - slutsålt

Läs även: Chuk: Jag tycker att vi har tagit kliv framåt