Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biskopen upptaxeras med över halv miljon

Biskopen Benjamin Atas redovisade inte inkomster på 591 186 kronor under fem års tid. Det menar Skatteverket som nu upptaxerat honom. Men Syrisk ortodoxa kyrkan ska överklaga beslutet.

Under alla år från 90-talet som Benjamin Atas varit biskop för Syrisk ortodoxa kyrkans patriarkala ställföreträdarskap har han aldrig redovisat några inkomster till Skatteverket.

Men i våras krävde Skatteverket plötsligt in uppgifterna för åren 2008 fram till 2012. Biskopen ska då ha skickat in en deklaration där han uppgav sig sakna beskattningsbara inkomster och bifogat en skrivelse där det framgår att han som syrisk-ortodox ärkebiskop helt försörjt sig på kollektinsamlingar från församlingsmedlemmarna i stiftets cirka 20 kyrkor. Och kollektinsamlingar är att betrakta som icke beskattningsbara gåvor.

Men Skatteverket menar att kollekten förvisso är en skattefri gåva från församlingsmedlemmarna till församlingen, men att församlingen sedan har tagit kollektpengar och betalat ersättning till Benjamin Atas för ”prestationer i form av religiösa tjänster”.

– Han har fått betalt av församlingen för att vara där och uträtta prestation i form av gudstjänst, dop och begravningar, vilket är jämförbart med vad en anställd präst gör. Då blir ersättningen skattepliktig, säger Lars Herder, regionskattechef på Skatteverket i Stockholm, som dessutom sitter med i Operativa rådet som arbetar mot grov organiserad brottslighet i hela landet. Det är också inom ramen för Tore 2-insatsen i Södertälje som biskopen uppmärksammats av Skatteverket.

– Vi har fått uppgifterna i samband med insatsen och gått vidare och utrett honom, säger Lars Herder.

Det Skatteverket baserar sin upptaxering på är insättningar och uttag från Atas Nordeakonto för inkomståren 2008–2012. Det är så långt Skatteverket har möjlighet att eftertaxera en person.

Verket menar att biskopen inte redovisat för inkomster på 591 186 kronor, varav den beskattningsbara delen uppgick till 438 600 kronor. Verket lägger även på ett skattetillägg. Totalt handlar det om 134 842 kronor som biskopen ska betala till staten.

Men Syrisk ortodoxa kyrkan tänker överklaga beslutet.

– Vi har kontaktat en jurist som tagit hand om ärendet. Just det här hände även på 90-talet en gång och då överklagade vi och vann, säger stiftets ordförande Halef Halef, som menar att biskopen aldrig deklarerat inkomster eftersom han inte haft anledning att tro att de var beskattningsbara.

– Han har levt på gåvor. Däremot har vi från den 1 januari 2012 infört lön på 20 000 kronor till biskopen, så det här kommer inte att vara något problem i framtiden.

LT har förgäves sökt Atas för en kommentar.

Minst 47 personer har upptaxerats inom Tore 2

Alltsedan den 1 januari 2011 har insatsen Tore 2 pågått i Södertälje. Polisen, Skatteverket, Kronofogden och flera andra myndigheter samarbetar för att komma åt de svarta pengarna.

För ett år sedan hade 46 personer och 15 bolag upptaxerats av Skatteverket inom ramen för Tore 2-insatsens första tre år. Det rörde sig om skattehöjningar på totalt 32,7 miljoner kronor.

Samtidigt uppgav Skatteverket att det pågick ytterligare 38 utredningar och revisioner mot personer och företag i Södertälje. Hur många av dessa som nu är klara kan Skatteverket inte svara på. Men verket uppger att en av dem som utretts inom ramen för insatsen är biskop Benjamin Atas, som straffas med skattetillägg eftersom han inte redovisat de av verket påstådda inkomsterna i tid.

När LT frågar om även den andre Syrisk-ortodoxe biskopen utreds, då levnadsförhållandena är i stort sett de samma, får vi svaret att detta är inget som kommenteras.

Tidigare upptaxerade personer har varit allt från kaféägare, föreståndare för föreningslokaler, fastighetsägare, en lärare, en mäklare samt ägare till restauranger, krogar och frisörsalonger.

Därutöver berörs ett antal personer med koppling till den grova organiserade brottsligheten, som av Skatteverket anses ha levt utöver sina redovisade inkomster.

Lever på gåvor

Biskoparna inom den Syrisk-ortodoxa kyrkan har av tradition inte lön utan lever på gåvor.

Till skillnad från avlönade präster har de sin bakgrund i munklivet på ett kloster där klostret i hemländerna stod för omkostnaderna.

I Västvärlden har de emellertid omkostnader i form av bostad, uppehälle och mat som alla andra. 2012 införde därför stiftet en lön på 20 000 kronor brutto till biskop Atas. Det stift han verkar i är på väg att ersätta det gamla gåvosystemet med en fast kyrkoskatt. I dag är 60 % av medlemmarna anslutna till denna.

Biskop Benjamin Atas var munk på ett kloster i Holland innan han på 90-talet utsågs till patriarkal ställföreträdare/biskop

i Södertälje.

Källa: Stiftstyrelsen