Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biskopen rycker ut – reder upp röran i Turinge-Taxinge

Nu ska högre makter reda upp i röran i Turinge-Taxinge församling. Inom kort gör biskopen en specialvisitation.

Biskop Johan Dalman och hans medarbetare från Strängnäs stift åker inom kort till Nykvarn. Orsaken är den turbulens LT nyligen berättat om

De ska göra en så kallad specialvisitation i församlingen.

– Det är exceptionellt. Biskopen gör inte många sådana, inte ens en varje år. Vi ska vända på ett antal stenar för att se hur vi kan hjälpa församlingen att komma till rätta med sina problem. Det har varit långvariga bekymmer av olika slag, säger stiftsjurist Lotta Novosel.

På senare tid har församlingen uppmärksammats för sin kafésatsning som hittills har gått ekonomiskt mycket sämre än budgeterat, för att ett kyrkorådsmöte har ogiltigförklarats och för att ett oenigt råd vill ha en granskning av kafésatsningen.

I december avgick dessutom kyrkorådets ordförande. Att kyrkoherde Monica Regnfors Sjörén har sagt upp sig är däremot inte en orsak till biskopens besök.

– Men det är en komplex situation och att församlingen står utan ledare i ett sådant här läge är inte bra, säger Lotta Novosel.

Kyrkorådets nya ordförande Lennart Ygstedt (C) har träffat Johan Dalman en gång tidigare, då församlingen för ett antal år sedan var föremål för ett särskilt tillsynsärende.

– Vi välkomnar biskopen hit. Jag vill ha bort allt gammal som ligger och skvalpar, säger Lennart Ygstedt.