Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biskop Atas vädjar att Halef ska släppas fri

Nu vädjar den syrisk ortodoxe biskopen att Halef Halef ska släppas ur häktet för att inte riskera ett kommande patriarkbesök.

Annons

I ett brev till åklagaren vädjar Benjamin Atas biskop i den syrisk ortodoxa kyrkan att kyrkans ordförande Halef Halef ska släppas ur häktet. Orsaken är att kyrkans patriark besöker Sverige nästa månad – ett besök med påvestatus som riskeras om Halef inte är fri.

Mentrots vädjandet omhäktade rätten i dag Halef i ytterligare två veckor.

Den nya patriarkens första besök i Sverige står för dörren. Biskop Atas vädjar i sitt brev till Internationella åklagarkammaren och till det svenska rättsväsendet att snabba upp processen och säkra bevisning så att Halef Halef kan komma ut ur häktet. Stiftsordförande Halef har varit nyckelperson i planeringen av besöket, menar Atas. 

”Den Syrisk Ortodoxa kyrkans Patriark Ignatius Afrem II (med säte i Damaskus) kommer på sitt första officiella besök till Sverige under maj 2015, där sammanhållande i planeringskommittén från stiftstyrelsen var Halef Halef”, skriver biskop Atas och fortsätter:

”Då Halef Halef varit en väldigt aktiv och uppsatt man inom vår kyrka och andra civila organisationer under flera års tid så önskar vi självklart att han ska kunna återvända till sina tjänster så fort som möjligt”.

Biskop Atas skriver även att vi med stolthet lever i ett demokratiskt samhälle och att det är vår medborgerliga plikt att respektera och lyda lagarna.

Biskopens brev fanns med i rättssalen i dag i Södertörns tingsrätt då frågan om Halef Halefs fortsatta häktning skulle avgöras.

Halefs försvarare, Henrik Olsson Lilja, lämnade in en flera sidor tjock inlaga där han argumenterar för att Halef ska släppas ur häktet. Bland annat hänvisar han till att Halef redan suttit häktad i två månader för ett brott som uppskattningsvis ger 1,5–2 års fängelse. Olsson Lilja skriver bland annat att Halef är en viktig person inom kyrkan och att patriarkens besök är att jämföra med påvestatus.

Misstankarna mot Halef består bland annat i att han ska ha förmått arbetsförmedlingen och försäkringskassan betala ut olika former av bidrag till personer som felaktigt påståtts vara bidragsberättigade.

Halef har från första dagen förnekat brott och Lilja skriver att Halef agerat efter ”bästa förmåga” när han uppfattat att de bidragsberättigade varit på sina arbetsplatser.

”Halef Halef är sjukpensionär och har endast arbetat ideellt. Han har inte haft den överblick och det ansvar som kan krävas av en person i en motsvarande professionellt driven ställning”, skriver Olsson Lilja.

Han tillbakavisar åklagarens påståenden att Halef Halef skulle kunna utnyttja sin position för att påverka vittnen och medmisstänkta. Dessutom, påpekar advokaten, har halva den summa som det misstänkta bidragsbrottet gäller, redan återbetalats till staten i form av källskatter och arbetsgivaravgifter.

Åklagaren å sin sida har utökat misstankarna till att även omfatta grovt bidragsbrott och mer bedrägerier kopplat till just sjukpensionen. Åklagaren menar att Halef Halef haft sjukpension sedan 2001 trots att han haft arbetsförmåga.

– Försäkringskassan gjorde den bedömningen 2013 och gjorde en polisanmälan som polisen först nu jobbar aktivt med, säger åklagare Ewa Wintzell.

Domstolen gick på åklagarens linje och häktade Halef fram till 23 april. Han häktades nu även för misstankar om bidragsbrott och bedrägeri kopplat till utbetalningen av sjukpension tillbaks till 2005.

Den 23 april ska åklagaren väcka åtal, enligt torsdagens beslut.

– Men vi är inte klara då heller, det blir en ny omhäktningsförhandling då också, säger Wintzell.