Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildspel: Djuren lär brukarna ta hand om andra

På Pettersborgs gård utanför Järna är stämningen på topp. Brukarna från den dagliga verksamheten vid Tellebro är här för att mata djuren. En uppgift som tas på största allvar.

– Hej alla gummor och gubbar!

Alexandra Hussein pulsar genom snön mot den lilla boden där två vita killingar tittar fram. Glatt delar hon ut en handfull pellets till var och en. De små nyfödda killingarna, totalt tre stycken, utgör centrum för allas beundran. Det är också de som har bidragit till att det nystartade projektet på Pettersborgs gård fått en sådan bra början.

– Just den här delen bygger på att vi ska utveckla det här med vård av djur, säger Hanni Askeryd, enhetschef för daglig verksamhet på JATC omsorg i Järna, företaget som driver verksamheten.

– Vi har verkligen fått positiva reaktioner. Det vi har märkt är att det blir lättare med det sociala för många. Sedan har vi fått hit personer som aldrig tidigare velat gå ut eller bara velat sitta vid datorn, så det är jättekul!

Varje dag kommer brukare ut till Pettersborg och i en timme matar de och tar hand om djuren. För Alexandra Hussein och de andra är det getterna och killingarna som lockar mest. Men även katterna och gässen ska ha mat.

– Jag skulle inte kunna vara utan djur, det är verkligen jätteroligt att få vara här. Jag tycker det är underbart bara att få klappa dem, säger Alexandra Hussein.

Att göra utflykter till Pettersborgs gård för att kolla på killingarna är inget nytt, tvärtom. Varje år har brukarna på Tellebro kommit hit.

Nytt för i år är dock att alla kan hjälpa till med att mata och ta hand om djuren. Något som har tagits emot så väl att planer redan finns på att utvidga projektet.

– Det här har vi ju precis spurtat i gång, men vi funderar på att utveckla det med skogsvård, vedklyvning och trädgårdsarbete, säger Anders Ahlbom, projektansvarig, och fortsätter:

– Men man ska börja mjukt och då börjar vi med djur.

Såväl Anders Ahlbom som Hanni Askeryd menar att kontakten med djur är ett oerhört viktigt hjälpmedel när det gäller för brukarna att utvecklas och komma in i samhället.

– Man är ju här för att lära sig ta hand om något annat än sig själv, för när man har ett funktionshinder så har man ju ett behov av att själv bli omhändertagen, men här få man chansen att ge stöd till andra, säger Hanni Askeryd.

På gården fortsätter snöflingorna falla. Alexandra Hussein konstaterar glatt att alla djur mår bra och att maten är utdelad. Lite frusna men nöjda och glada avslutar gruppen arbetet. Dagen kunde inte ha fått en bättre start.

– Här får de chansen att göra något som är konkret, det tror jag är viktigt, säger Anders Ahlbom och fortsätter:

– Hela dagen blir liksom bättre så här. Det är något speciellt med djur, de är alltid så rättframma och de dömer ingen.