Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildextra: Succé för FI och SD i EU-valet

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna är de två raketerna i det svenska EU-valet. Båda kommer in i EU-parlamentet. Samtidigt gjorde Moderaterna ett historiskt dåligt val.

Annons

Feministiskt Initiativ (FI) och Sverigedemokraterna (SD) tar plats i EU-parlamentet. Miljöpartiet (MP) blir näst största parti och Moderaterna (M) tappar ett mandat. Det är resultatet av söndagens EU-val.

Största parti är Socialdemokraterna (S), som gör ett liknande resultat som förra EU-valet och har kvar sina sex mandat. MP går däremot om M och blir Sveriges största parti i EU-parlamentet, MP tar ett mandat till totalt tre.

–Det är helt överväldigande. Jag tror att det beror på att vi varit jättetydliga med vad vi vill göra i EU — kontroll på kemikalier, antibiotikabekämpning, jordbruk och fiske — inte vad vi inte vill göra i unionen, säger MP:s toppkandidat Isabella Lövin till TT.

M tappar ett mandat, från fyra till tre. De fick omkring 5 procent färre röster jämfört med EU-valet 2009 och är nu bara tredje största parti.

–Det är tungt att vara regeringsparti och det är det vi har sett effekterna av i dag, sade partiledaren Fredrik Reinfeldt.

Även Folkpartiet (FP) tappar, över 3 procent jämfört med förra valet, och får två mandat – ett färre än tidigare.

De stora vinnarna i EU-valet är främst SD som får nästan 10 procent av rösterna och två mandat. FI får drygt 5 procent och får ett mandat.

–Vi kan konstatera att det gått fantastiskt bra. Jag är tagen. Det är över all förväntan, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till TT.

SD:s toppnamn till Bryssel, Kristina Winberg, höll ett tacktal på valvakan:

–Vi ska ned, göra skillnad och få inflytande. Ni kommer att få höra mycket av oss därnere. Ni ska få se att det här blir kanon, sade hon.

För Kristdemokraterna (KD), Vänsterpartiet (V) och Centerpartiet (C) är mandatfördelningen samma som tidigare. Samtliga tre får marginellt fler röster jämfört med valet 2009.

De stora förlorarna är Piratpartiet (PP), som tappar båda sina mandat och åker ur EU-parlamentet.

Valdeltagandet var rekordhögt för EU-valet. 48,9 procent var en förbättring med 5 procent jämfört med EU-valet 2009.

Hela valresultatet finns på Valmyndighetens sajt.