Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BILDEXTRA: Se norrskenet över Södertälje

Under natten kunde norrsken skådas på flera håll runtom i landet. Bland annat i Södertälje där LT:s läsare förevigade skenet.

Den som var ute på tisdagskvällen och blickade upp mot skyn kunde få syn på det ovanliga himlafenomenet norrsken.

LT:s läsare Maria Löfgren och Stefan Christophs var ute och fotograferade norrskenet från bron mellan Östertälje och Södra vid 23-tiden.

Och det syntes från flera håll i landet.

– Stora delar av landet har haft klart väder under den gångna natten och det är bra förutsättningar för att se norrsken, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI, till TT.

Det här är norrsken

Det färgsprakande fenomenet norrsken, aurora borealis, kommer av att solen kastar ut partiklar, främst energirika elektroner. Den så kallade solvinden kolliderar med jordens magnetfält som i sin tur ändrar form.

Elektronerna sugs in och accelererar mot polartrakterna där de på hög höjd kolliderar med luftens molekyler. Om de krockar med syre blir ljuset grönt, och om det är kväve blir det blått.

Källa: TT