Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildextra: Mia om tiden i gatuköket

Det har gått nio år sedan Mia Avasjö klev ut ur Mias gatukök för sista gången. Men hon är ett välkänt – och saknat – ansikte i Södertälje. I dag fyller hon 70 år.

Annons

Mia Avasjö erkänner utan omsvep: hon saknar tiden som korvgumma och ansvarig för Mias gatukök nere på Marenplan.

– Jag saknar det hela tiden. Hade jag inte sålt kiosken hade jag stått där tills jag var 90 år. Det är kundkontakten jag saknar. Jag hade alltid kontakt med gräsrötterna, säger Mia Avasjö.

Allting började 1982. Efter att Mia Avasjö sålt korv i nio år vid Bigges kiosk i Badparken tog hon över verksamheten vid Maren. Snabbt blev det familjeägda gatuköket känt för sin hemgjorda hamburgerdressing och egenkomponerade kryddblandning till potatismoset. Men framförallt blev Mias gatukök en social inrättning.

– Folk tog en LT, läste lite och pratade lite skit. Vi pratade alltid med kunderna.

Om somrarna var det oerhört mycket jobb. Mia tog inte sällan dubbla pass och vilade ut i en hopfällbar gästsäng på kioskens vind. Men jobbet var tungt och tog ut sin rätt. Ryggen tog stryk och 2007 bestämde Mia och maken Janne sig för att sälja familjeföretaget.

– Jag hade ont i ryggen, och orkade inte. Men det var världens bästa jobb.

De konstanta bråken med kommunen, om bygglov och ombyggnationer, vill hon lägga bakom sig. Kiosken vid Maren revs för några år sedan, men namnet Mias gatukök lever vidare i en mindre kiosk i centrum. Att gatuköket med det pagodliknande taket var en institution i Kringelstan går inte att ta miste på. Titt som tätt kommer folk fram till Mia Avasjö och vill prata, i badhuset eller på gågatan.

– Många säger att de saknar servicen, att de saknar ett ställe på stan. Ofta sa folk att deras kväll började på Mias, säger Mia Avasjö.

Och nu på fredag fyller hon 70 år. Livet som pensionär tog ett tag för Mia att vänja sig vid. Men nu uppskattar hon att ha bytt ut gatuköket mot långa promenader med blandrasen Sigge, sin kör i Strängnäs och vattengymnastiken på badhuset.

– Och så har jag nio barnbarn, två barnbarnsbarn och ytterligare två på gång. Det är roligt med en stor familj.

Och det berömda potatismoset då, görs det än? Inte för jämnan, men barnbarnen har en förkärlek till Mias hamburgerdressing och majonnäsgurka, säger hon.

– De vill alltid ha hamburgerdressingen till jul, säger Mia med ett skratt.

Firandet blir en lugn tillställning med närmaste familjen. I sommar väntar däremot ett stort 200-årskalas – Mia fyller 70 år, Mia och Janne har då varit gifta i 50 år, dottern fyller 50 och ena barnbarnet blir 30 år.

– Vi skjuter upp allt till sommaren. Då blir det en större fest.

Har en stor familj nära

Namn: Mia Avasjö.

Bor: I en villa strax utanför Nykvarn.

Aktuell: Fyller 70 år i morgon den 11 mars.

Familj: Maken Janne (Jan-Åke), barnen Conny, Carola, Catrine och Christer samt nio barnbarn, två barnbarnsbarn och blandrashunden Sigge.

Avslöjande: Hur man gör hennes berömda hamburgerdressing. Receptet: 1,5 liter bostongurka, 3 dl ketchup, 1 dl curryketchup och 2 burkar majonnäs á 900 gram.