Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildextra: Första spadtaget för nya Science park

”Alla” var på plats när första spadtaget för Science park i Snäckviken togs i går.Många talade, alla åt, ett par tog andra spadtaget.

Södertälje bytte på något vis skepnad i går. Första spadtaget togs till en student- och forskarstad för den tidigare arbetarstaden.

Scanias produktionschef Thomas Karlsson sa, ganska träffande: ”Tänk att få gräva på Astras gamla mark. Stort för en gammal Södertäljebo, och jag är stolt över att få vara med om detta.”

Emedan Kattis Ahlström ledde ett panelsamtal mellan de centrala aktörerna (kommunens Boel Godner, regeringens Mikael Damberg, Astra Zenecas Jan-Olof Jacke, Scanias Thomas Karlsson, KTH:s Eva Malmström Jonsson och fastighetsägaren Acturums Stephan Tolstoy) inleddes årets största mingelparty ute och inne i det som ska bli Science parks hjärta.

– Det är alltid roligt att vara i Södertälje. Egentligen kanske min kollega, högskoleministern, borde vara här. Men hon kunde inte, och jag har ju följt det här från början. Hoppas man får vara med på invigningen också, sa näringsministern Mikael Damberg (S) som LT träffat i Snäckviken säkert tre gånger de senaste åren.

Stadshuset var närmast tömt på politiker och tjänstemän som istället lyssnade på tal och åt snittar. Liberalerna Mats Siljebrand och Ninos Maraha tog chansen att fota sig själva när de tog ett eget första, eller snarare andra, spadtag efteråt.

Det här händer i dag

Klockan 11.30 tas det första spadtaget. En hel del prominenta personer står på talarlistan:

”Vi har fått en och halv minut var”, så det blir inga stora ovationer, säger Tolstoy.