Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet som friidrottarna väntat på

Viljan finns, likaså pengarna. Och en detaljplan. Nu hoppas SIF:s friidrottssektion att en ny inomhushall ska kunna stå klar 2017/2018. Men till dess fortsätter idrottarna att träna efter läge.

Det ser något märkligt ut. Diskusen är ersatt av en medicinboll och spjutet av en boll. Kasten sker mot en tjockmatta som är upphissad på väggen respektive en presenning som hänger ned från taket.

– Underlaget här inne är också fel och hallen är inte längre än 40 meter, berättar Kari Kiviniemi, som är tränare i Södertälje IF:s friidrottssektion.

Förutsättningarna är med andra ord inte optimala för friidrottsträning i Igelstavikens gymnastikhall under vinterhalvåret.

– Det är till och med utarmande för verksamheten, konstaterar Kari Kiviniemi.

Men det är förändringar i luften för på måndag ska kommunfullmäktige förmodligen klubba detaljplanen för Rosenlund, bland annat 1:31, kanske mer känd som den plan som ska möjliggöra en utbyggnad av bland annat en multihall, eller gymnastik- och friidrottshall som den numera kallas, vid Södertälje IP.

Det blir i så fall ett efterlängtat beslut för Södertäljes näst äldsta idrottsförening.

Men både Kari Kiviniemi och ordföranden Kicki Swärd är luttrade. De säger att de tror det först när de ser det.

– Vi har hört det flera gånger förut, att nu har vi pengarna, nu har vi bestämt oss, och så vidare, säger Kicki Swärd.

Senast var 2007 när föreningen fyllde 100 år, berättar de.

– Men det vore underbart och jättekul om så vore fallet den här gången, säger Kicki Swärd och ler.

– För det vi strävar efter är att ge Södertäljes ungdomar möjlighet att träna friidrott, fortsätter hon.

Fram till 2005 hade föreningen möjlighet till träning i Scaniarinken där det bland annat fanns längdgrop och där publikgångarna belagts med så kallat mondogolv av den typ som finns på friidrottsbanor. Men när SSK köpte Scaniarinken från kommunen, då blev föreningen utslängd, berättar Kari Kiviniemi.

– Även om vi inte haft de bästa möjligheterna sedan dess att träna inomhus så är vi ändå nöjda med det samarbete vi har med kultur- och fritidskontoret och nämnden. De har utifrån de förutsättningar som funnits försökt hjälpa oss, bland annat med de här lokalerna, som vi varit i de senaste fyra åren, säger han.

Även om friidrottens två representanter känner sig avvaktande inför måndagens fullmäktigemöte så är kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna Bohman Enmalm (S) lugn.

– Vi har kämpat på i många år och nu äntligen är vi inne på upploppet. Det rådde enighet i kommunstyrelsen och vår sida röstar för. Så jag tror så klart på ett bifall, säger hon.