Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om detaljplan för nya bostäder i dag

Från idé och förslag, nu går planerna för Hökmossbadet och Älgbostad vidare. Idag ska politikerna fatta beslut om man ska gå vidare med en detaljplan.

På dagens kommunstyrelsemöte i Nykvarn handlar ett av ärendena om att pröva detaljplan för bland annat bostadsändamål vid Älgbostad invid Yngern. Området är tänkt att kunna bebyggas med ett 50-tal lägenheter och ett äldreboende, utöver åtgärder för att utveckla friluftslivet, som ett större bad.

Förslaget och valet av plats har delat Nykvarn, där en del vill utveckla platsen och en del vill bevara den.

Vid Strömsborgs båtklubb, 200 meter från den omdiskuterade platsen, tittar Krister Andersson till sin båt och sitt båthus.

Han bor några hundra meter från båtklubben och har vistas vid och på Yngern sedan barnsben.

– Har man tillgång till Yngern som jag har, då behöver man ingen sommarstuga, säger han.

Krister Andersson har inga invändningar mot byggplanerna vid Älgbostad, säger han.

– Nej, absolut inte. Även om jag är äldre så tror jag inte på att stoppa utvecklingen. Husen som planeras ligger dessutom en bit från vattnet och det har jag inga problem med, säger Krister Andersson.

När den sjönära bebyggelsen påverkar tillgängligheten reagerar däremot Krister Andersson. Och den typen av utveckling har han också sett runt Yngern, säger han.

– Jag som har rott på sjön sedan jag var liten har sett hur det tillkommit fastigheter genom åren. Människor tar i anspråk mark och stränder som jag tidigare kunde lägga till vid, säger han och fortsätter.

– Det har kanske stått ett mindre uthus på stranden i många år och rätt som det är så har någon beviljats bygglov för ett riktigt hus på platsen. Det gillar jag inte, säger Krister Andersson, medan han tänder upp inne i sitt båthus och kliver ned

i sin båt.

– Fortsätter den utvecklingen så får jag till slut sälja båten, säger han.

Någon som däremot tycker att den tänkta bebyggelsen påverkar negativt är Britt Nilsson.

– Det här är en gammal kulturhistoriskt intressant plats med en som jag tror unik gårdsbebyggelse. Dessvärre har inte Nykvarns kommun underhållit byggnaderna sedan de köpte dem. Tänk om de styrande i stället hade anlagt promenadstigar från badet upp till det vackra huset på höjden och där låtit någon driftig person driva exempelvis ett kafé, säger hon och fortsätter.

– Kanske kompletterat med musikaftnar och konstutställningar. Det är något som saknas i Nykvarn, inte bostäder. Inte just här i alla fall, säger hon, skakar på huvudet och fortsätter promenaden med sin hund.