Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om bandade förhör i dag

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

I dag onsdag klockan två står det klart om de bandade vittnesförhören får användas eller inte i den nya rättegången. Då offentliggör Södertälje tingsrätt sitt beslut.

Åklagarna anser att de inspelade vittnesförhören i den numera ogiltigförklarade rättegången ska få användas även vid den nya tingsrättsförhandlingen. Deras argument är att rädda vittnen skonas från att behöva kallas till rätten igen och att det finns en risk att de glömt det de tidigare sagt. Att ett vittne i Västergård fick sin bil uppeldad av en brandbomb förra veckan nämns också som argument.

Försvarssidan kräver att vittnena ska höras på nytt. ”En bevisuppgift ... av en jävig domstol kan aldrig uppfylla de krav på rättvis rättegång som uppställs såväl av RB som av Europakonventionen”, skriver den mord-, utpressnings- och människorovsåtalade Bernard Khouris två advokater, Fredrik Ungerfält och Taavi Tuula till tingsrätten.

De pekar dels på jävet som hovrätten slagit fast men även på att rättens dåvarande ordförande Katarina Wingqvist Ekholm var på Rotarymöte och pratade på temat ”Med brottsligheten i fokus” den 11 september i år.

Försvaret hävdar att det hon sa då uppfattas av Khouri som att hon hade förutfattade meningar, vilket hon själv dementerat i LT.