Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut mot Picassos elektriker upphävdes

En domstol i Frankrike har rivit upp ett villkorligt fängelsestraff mot Pablo Picassos tidigare elektriker och allt-i-allo Pierre Le Guennec och hans fru Danielle.

Le Guennec förvarade 271 verk av konstnären i sitt garage under drygt fyra decennier och dömdes 2015 för innehav av stöldgods.

Historien har tagit många vändningar och innehållit flera sanningar. Först hävdade Pierre Le Guennec att Picasso gav honom konstverken före sin död, men vid en omprövning av fallet 2016 ändrade han historien till att det var änkan Jacqueline Roque Picasso som lämnat honom de 271 konstverken – som sedan blev stående i Le Guennecs garage.

Frankrikes högsta appellationsdomstol slår nu fast att bevisen för att konstverken ska ha varit stulna är för svaga. Därför har domstolen beslutat om en ny rättegång.

Advokaten Antoine Vey menar att omprövningen blir "en stor möjlighet att äntligen komma fram till sanningen".

Pablo Picasso dog 1973 och hans änka Jacqueline avled 1986.

Röran med de bortglömda konstverken bubblade upp tull ytan 2010, då Pierre Le Guennec försökte få dem autentiserade av Picassos son Claude Ruiz-Picasso. Det ledde till en utredning mot paret Le Guennec.

TT