Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besim Aho: ”Nyanlända särskilt utsatt grupp”

Bristen på bostäder utnyttjas av ljusskygga aktörer i Södertälje. Följden blir svartkontrakt, ockerhyror och lurade familjer. Nyanlända är särskilt utsatta.

Lättade över att ha ett eget hem gjorde sig familjen Murkus hemmastadda i Geneta. En sommar och en höst kom och gick. Sedan blev familjen utan förvarning utkörda på gatan. Det visade sig att mannen som hyrde ut lägenheten i andra hand hade stoppat hyran i egen ficka i stället för att betala hyresvärden.

Familjen Murkus, som LT berättade om i lördags, är inte ensamma om att ha råkat illa ut på Södertäljes bostadsmarknad.

Kommunfullmäktiges ordförande Besim Aho (S) hör ofta talas om bostadsfifflare.

– Förtvivlade berättelser. Det är säkerligen riktigt illa ställt här, säger han.

Berättelserna rör svarta hyreskontrakt, ockerhyror och familjer som luras på andra sätt i samband med andrahandsuthyrning.

– Många far illa i den här desperata situationen. Och nyanlända är en särskilt utsatt grupp. Staten måste ta ett större ansvar, säger han.

Sedan etableringsreformen 2010 har Arbetsförmedlingen ansvar för bosättning av nyanlända.

– Men vi ansvarar i första hand för nyanlända på anläggningsboenden. När de tagit steget och flyttat till ett eget kan vi bara hjälpa dem med boende om de har stora möjligheter att få arbete på annan ort, säger Hans Urdén på Arbetsförmedlingen.

Besim Aho vill också att fastighetsbolagen ska arbeta aktivt för att upptäcka oärliga uthyrare. Men varken Graflunds eller Telge bostäder har i dag några riktade insatser. Enligt Joakim Ströberg på Telge bostäder är det svårt.

– Lagen skyddar den svaga parten, hyresgästen. Vi har begränsade möjligheter att agera, säger han.

Fastighetsbolagen har inga siffror på hur frekventa de svarta andrahandsuthyrningarna är. Inte heller Södertäljepolisen har någon klar bild av läget.

– Om man blir illa behandlad i hyressammanhang är det ett civilrättsligt ärende och inget som vi utreder. Vi får inte kännedom om de här problemen, säger förundersökningsledaren Peter Fägerholt.

Telge bostäders Joakim Ströberg tror att en ökad samverkan mellan myndigheter behövs för att få bukt med oegentligheterna.

– Den starka sekretesslagstiftningen vi har är beundransvärd, men när det gäller illegala bostadsuthyrningar skulle vi ha stor nytta av varandras uppgifter.

Besim Aho är också inne på att de inblandade aktörerna måste hitta en lösning tillsammans.

– Nyanlända som inte bor på ett anläggningsboende är hela samhällets ansvar. Det är dags att vi gör något åt den här situationen innan fler blir lurade, säger han.