Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besim Aho anmäler sjukhuset efter dödsfallen – ”Mina svärföräldrar selekterades och bestals”

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Besim Ahos båda svärföräldrar avled av covid-19 – nu har han IVO-anmält sjukhuset, som han menar inte gav dem adekvat vård. Dessutom har Besim polisanmält stöld av svärmoderns guldarmband som försvann under vistelsen.
– Det är skandal, säger han.

Södertäljes tidigare kommunfullmäktigeordförande Besim Ahos båda svärföräldrar smittades tidigt i våras av covid-19.

De blev båda inlagda på Södertälje sjukhus i slutet av mars, några dagar senare var de döda – utan att de anhöriga fått träffa eller ta farväl av dem.

Den 80-åriga svärmodern avled den 1 april inne på sjukhuset.

”Borde skickats till IVA”

– Av journalanteckningarna att döma borde hon ha förts till intensivvård, jag är säker på att hon skulle ha klarat det. Men sjukhuset hävdar att hon tackat nej till detta, vilket vi ifrågasätter, säger Besim Aho.

Inte heller fick de anhöriga träffa henne i skyddskläder. Enligt personalen hade hon även tackat nej till det, något Besim Aho också är skeptisk till.

Till korttidsboende trots protester

Den 89-årige svärfadern skickades – mot de anhörigas protester – svårt coronasjuk till korttidsboendet Artursberg den 3 april, där han avled den 6 april.

– Trots sin skörhet och att han var fylld av coronavirus skickades han dit istället för att få vara kvar och få vård på sjukhuset, säger Besim Aho, som nu vill att IVO även utreder om det var rätt av sjukhuset att skicka honom dit.

Misstänker åldersselektering

Efter att ha läst om att flera läkare kritiserat vården nationellt för att palliativ vård satts in alldeles för tidigt på gamla, litar Besim Aho inte på att det gick rätt till gällande hans svärföräldrar och har IVO-anmält fallen. Han menar att mycket tyder på att det skett en åldersselektering som även drabbat hans svärföräldrar.

– Det jag tycker är skandal är att Socialstyrelsens rekommendation var att i princip skicka äldre i döden istället för att ge adekvat vård och behandling. Rekommendationen gjordes utifrån den förväntade belastningen på vården, men det fanns ju en hel del ledig kapacitet, säger han.

Besims kritik slutar inte här, svärmodern – som de anhöriga inte fick träffa innan hon dog – bestals dessutom på sitt guldarmband som hon bar med sig när ambulansen hämtade henne, menar Besim Aho. En polisanmälan är nu gjord på sjukhusets inrådan.

– Hon fick det när hon fyllde 80, med alla barnens namn ingraverade. Att sånt här sker i Sverige kunde jag aldrig tro i min vildaste fantasi, det är skandal!

I IVO-anmälan skriver han och hans fru: ” ...hon bar det stolt och lämnade det aldrig ifrån sig”.

Sjukhuset ska utreda

Efter att anmälningarna lämnades in kontaktades Besim Aho av ett par läkare på sjukhuset, som representerade sjukhusledningen. Det blev ett möte.

Där fick de veta att sjukhuset valt att ta med fallen med hans svärföräldrarna för granskning bland 2-3 andra fall som valts ut från coronavåren 2020.

Sjukhusledningen var däremot inte överraskade över stölden, säger Besim Aho.

”Frångick rutinerna”

– De sa att de såg allvarligt på det. Ja, läkaren sa att det var för jävligt, men erkände att de brustit i rutinen på grund av corona. Patienters tillhörigheter ska, enligt rutinen, tas omhand och en förteckning ska upprättas. Men detta hade alltså frångåtts under pandemin och flera andra hade också vittnat om anhöriga som bestulits, säger Besim, som nyligen skrev en kritisk debattartikel i LT om hanteringen av de äldre under pandemin.

Sjukhuset svarar

LT har kontaktat sjukhuset för en kommentar. Via sjukhusets kommunikationschef Yvonne Hejdenberg, svarar säkerhetschefen Melina Mellin skriftligt att

”Det är ytterst beklagligt om någon blivit av med värdesaker, det ska naturligtvis inte kunna hända, även om vi har en hög arbetsbelastning”.​

Vidare skriver hon:

”Sjukhuset har tydliga riktlinjer kring hantering av värdeföremål. Patienter, närstående och besökare är personligen ansvariga för sina tillhörigheter om dessa inte tagits om hand och kvitterats av personal. Om patienten tillåter detta rekommenderas att värdeföremål och överflödiga tillhörigheter tas om hand av närstående. Vid ankomsten till avdelningen ska patienten informeras om att sjukhuset inte på något sätt tar ansvar för patientens tillhörigheter och värdeföremål såvida de inte tas om hand enligt gällande rutiner.​ Det är bra att händelsen är polisanmäld.”