Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bertilson (M) vill att prideflaggningen anmäls

Kommunens flaggpolicy säger att kommunen endast ska flagga för Södertäljes egna arrangemang, men Prideflaggan som Molto hissade i fredags togs ner först på måndagen.
(UPPDATERAD 19:40)

Flaggan tog ned efter gemensamt beslut av kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) och tillförordnade stadsdirektören Gilda Johansson

Att kommunen ska flagga formellt och med stil, det är en självklarhet, menar Godner.

– Det är inte okej att kidnappa kommunens flaggstänger även om det är i ett gott syfte, säger hon.

För att det inte ska råda några otydligheter kring riktlinjerna och för att undvika de återkommande diskussionerna kring dessa lyfter hon åter frågan om policyn.

– Det ska inte finnas några tveksamheter kring vad som gäller. När det flaggas ska man veta att det är kommunen som står bakom flaggningen.

Moderaternas kommunfullmäktigeledamot Rolf B Bertilson, är mycket kritisk till det faktum att Godner inte vidtog några åtgärder kring flaggningen redan i fredags.

– Flaggpolicyn talar sitt tydliga språk. Boel skulle ha sett till att flaggan togs ner och polisanmält händelsen, säger Rolf, som är skeptisk till Pride och har svårt att tro att festivalen gynnar hbt-rörelsen.

– Det är eländigt. Det är folk som spökar ut sig och klär sig snuskigt. Det finns andra sätt att visa att man stödjer hbt-rörelsen på, säger han.

Rolf B Bertilsons uttalande om folk som spökar ut sig och klär sig snuskigt är något som fått många att reagera, inte minst moderatgruppen i Södertälje som kraftfullt tar avstånd från Bertilsons uttalande.

– Det är förskräckligt och det här är hans personliga uttalande och ingenting som vi i moderatgruppen står bakom, säger Marita Lärnestad, gruppledare för Moderaterna i Södertälje, med bestämdhet och tillägger:

– Vi står för alla människors lika värde, och det är inte bara en klyscha. Jag har haft samtal med honom tidigare och självklart ska jag ta en ny diskussion.

Däremot anser även Marita Lärnestad att Moltos otillåtna flaggning bör utredas.

– Någon som kan det här får reda ut själva flaggningen, om det sedan är kommunens säkerhetsavdelning eller polisen spelar mindre roll, säger hon.

Någon polisanmälan från Boel Godner verkar dock inte aktuell.

– Det är ingenting jag har tänkt på, säger hon.